Páratlan Somogy megyei siker az Országos Vadásznap- és Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon.

 

Az Országos Vadásznap idei szervezői jogát az OMVK Fejér megyei Területi Szervezete nyerte el, a rendezvényt a VADEX Zrt.-vel közösen tartották, egyik fő attrakciója pedig a „Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál” volt.

A Somogy megyei Vadászkamara első ízben indított csapatot a versenyen, amely két megmérettetés volt egyben: a „Vadételek asztala” versenyszám (ahol több mint 70 csapat nevezett, és a kapott húsból bográcsos ételt kellett készíteni), másrészt itt került megrendezésre – nemzetközi mezőnnyel – a „Vadgasztronómiai Nagydíj” is, ahová csak az igazán bátrak, vagy az igazán profik adhatták le a jelentkezésüket.   

A Kamarát a Somogyi Vadászhölgyek Klubja képviselte, akik azonban már régóta nem a kezdők között szerepelnek a köztudatban, bár kétség kívül mindannyian „csupán” háziasszonyok és nem profi séfek. Ennek ellenére az elmúlt tíz évben számos megyei vad - gasztronómiai verseny győztesei vagy abszolút különdíjasai ők, - függetlenül attól, hogy regionális, vadásznapi, vagy a Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) versenyein vettek részt - idehaza (Somogyországban) minden babért learattak már. Nem csoda, hiszen a megyei Kamara Kulturális Szakbizottságán belül lassan 10 éve alakult Klub összetartó ereje az őszinte lelkesedésben, a tenni akarásban és önzetlenségben rejlik, amivel a Hölgyek a Klubot éltetik és mindezek mellett a Kamara feltétlen támogatását is bírják. A vadgasztronómia mellett missziójuk a jótékonyság, karitatív gyűjtéseikkel és adományaikkal az elmúlt évtizedben számtalan óvodát, iskolát, idősek otthonát, sérült gyermekeket gondozó intézményt, kórházat támogattunk, amely kétség kívül nagy elismertséget hozott a megyei Vadászkamarán kívül a vadászat hazai, társadalmi elismertségének is.

Amikor a Hölgyekkel a tavalyi KÁN győzelem után latolgattuk a jövőt, felvetettem a gondolatot, hogy érdemes volna a megyén kívül is megmérettetni, mégpedig a nívós, Fejér megyei Vadgasztronómiai Nagydíjon. Szerényen nyilatkoztak, amikor nem tartották magukat méltónak erre, de Szabó Lászlóné Klári (a Klub egyik alapítója és mozgatórugója, akivel hamarosan portré is készül) nem ijedt meg a kihívástól és a bíztatástól, (ahogy máskor sem) és lelkes kuktáival (Dr Bartal Kovács Judit, Molnár Bea, Tálas Tímea) már a nyár folyamán elkezdett készülni a szeptemberi versenyre.  Az előzetes Klub – összejövetel kapcsán összeállt a végleges csapat, az említett három kuktával, a vezető szakáccsal, Klárival (akit a többiek csak Anyánknak hívnak) valamint a Hölgyklub többi tagjával, némi férj – segítséggel kiegészülve. Klári jóval a verseny előtt összeállította a tervezett menüsort és a dekorációt, sok - sok éjszakán keresztül készült a nagy megmérettetésre, és ahogy mondta: - Nem győzni megyünk, a részvétel az igazán fontos és, hogy eljuthattunk idáig…de azért nem szeretnénk lehajtott fejjel sem hazajönni!

És igen, a rengeteg befektetett energia, a sok év tapasztalata, a gasztronómiai hagyományok alázatos, és méltó módon való őrzése és ápolása meghozta a gyümölcsét! A Vadászkamara csapata, a Somogyi Vadászhölgyek Klubja a bíráló neves szakemberekből, a gasztronómia moguljaiból álló zsűri teljes elismerése mellett a következő sikereket érte el 2019. szeptember 7-én Pákozd – Sukorón:

  • Vadételek Asztala, muflon kategória  II. helyezés
  • Vadgasztronómiai Nagydíj            I. Helyezés
  • A Legjobb Gasztrodizájn kategória       I. helyezés

Amíg a két első kategória díjait (köztük a Nagydíj 100 000 Ft-os jutalmát) Majoros Gábor a Vadex Zrt. vezérigazgatója adta át, addig a gasztrodizájn kategória díjait az „Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás” Programiroda felajánlásával annak igazgatói, Gulyás Andrea és Bors Richárd prezentálták.

Természetesen nemcsak a Hölgyek öröme volt határtalan, hanem azé a neves versenyző gárdáé is, akik profikként többedszer mérettettek meg ezen a neves versenyen, most mégis önzetlenül örültek és gratuláltak a Somogyi Vadászhölgyek Klubjának. Fotózás, riportok, örömkönnyek. Jóleső fáradság, még fel nem dolgozott dicsőség. Egy általuk nem látott Országos Vadásznap utolsó vágóképei. Majd pakolás, és indulás haza: felemelt fejjel!

Köszönjük minden Klubtagnak, kísérőnek, akik a jeles napon a Somogyi Vadászhölgyek Klubja mellett álltak támogatóan, köszönjük az őszinte gratulációkat a versenyzőktől és az elismerő szavakat a neves gasztronómiai szakemberektől. Külön köszönet Máj Péternek, a Kamara Kulturális Szakbizottsága elnökének, valamint a Drávavölgye Szakgimnázium tanárának, Selyem Józsefnek és diákjainak a támogató segítségért.

Joggal merül fel a kérdés: És most hogyan tovább Hölgyek? – de nincs idő a latolgatásra, hiszen itt a következő megmérettetés, a jövő heti KÁN-on a Vadgasztronómiai napon! Ehhez kívánok a Somogy megyei Területi Szervezet és a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége elnökségei nevében a Klubnak kitartást, erőt és egészséget!

Büszkék vagyunk Rátok!

Kemenszky Péter, titkár