hírek vadászat plusz Vadász Pub gasztronómiaÚj sorozatunkban olyan vendéglátóhelyeket tesztelünk, amelyek vadász mivoltukkal vagy vadételekkel csalogatják vendégeiket. Elsőként a budapesti Vadász Pubban jártunk – név és kínálat is stimmel. De sajnos semmi más.

 

Idejét sem tudjuk, mióta van nyitva a Vadász – az amúgy is zagyva étlapból semmi nem derül ki a helyről. Így az sem: miért kapta a vadász nevet. Erre ugyanis a berendezés egyetlen porcikája sem utal – azt azonban hajlamosak vagyunk elfogadni, hogy nem a dekoráció, hanem a konyha teszi az éttermet. Azonban az étlap többszöri és alapos átvizsgálása után is mindössze három vadételre bukkantunk. Legalább nem jöttünk zavarba a választásnál.

Tárkonyos tejszínes vadragú leves (kis adag 990 forint)

hírek vadászat plusz Vadász Pub gasztronómia

Biztonsági pálya, semmi nagy vállalás vagy posztmodern gasztroélmény pipettákból és folyékony nitrogénből. Selymes, tejszínes textúrák, bőséges zöldség és hús – ahogy azt egy ragutól elvárnánk. Ezek voltak a premisszáink. Ez pedig, amit kaptunk:

Már a látvány is értelmezhetetlen. Ez a rühes leopárd mintázat a kicsapódó zsírnak köszönhető – aminek semmi keresni valója nem lenne a lében. Ezzel szemben – igaz, csupán kis adagot rendeltünk – ebből volt a legtöbb. Még ebben a nem túl nagy csuporban is komoly nyomozást kellett folytatnunk, hogy akár hús, akár zöldség nyomaira bukkanjunk. Sem a külcsín, sem a betartalom nem állt köszönőviszonyban sem azzal, amit egy ragutól elvárnánk.

Bizonyára csak az ókonzervatív felfogásunk hiányolta mind a levesből, mind a tányért mellől a citromot – amiről eddig azt gondoltuk: az ilyen étkek elhagyhatatlan része. Most sikerült elhagyni.

A megejtően apró húsfalatok javára írandó, hogy idős koruk ellenére sem voltak túl rágósak. Ahogy egy alig észrevehető, plusz pontocska is jár, amiért a bolti bagettre rámelegítettek a sütőben. Ez sokkal értehetőbb volt, mint maga a pékáru jelenléte.

Összességében inkább egy behabart pörkölt volt ez, mint bármi más.

(Utóbb vettük csak észre: a számla szerint tradicionális szarvasgulyást ettünk csipetkével. Annak se lett volna jobb.) 

Ha már biztonsági pálya: semmi nem lehet unalmasabb vagy – épp ezért – nagyobb kihívás egy magára valamit is adó Vadász-szakácsnak, mint a

szarvaspörkölt nokedlivel (3150 forint + 800 forint a nokedli)

hírek vadászat plusz Vadász Pub gasztronómia

Azt gyanítjuk, a szakács a főzésnél csak a tálalásban gyakorlatlanabb. Merő jóindulatból a kenések aprólékosságának tudjuk be a celsiusok üvöltő hiányát – az ételt csak a fent említett jóindulat nevezné langyosnak. E nélkül, ridegen: hideg.

Az időrabló kenés és a húskockák libasorba rendezése ellenére sem lehetett nem észrevenni a pörköltszaft-nélküliséget. Kétségtelen, hogy a nokedli helyett kérhettünk volna krokettet, de még az is jobb szaftba tunkolva, mint magában. A gyanúsan másodlagos frissességű, de legalábbis újrahasznosított nokedlin nem segített, hogy esély sem volt pörköltszaftba fojtani. (Persze miért is hiányoltuk a szaftot, hisz megkaptuk előre, csak leves formájában.)

A hús nem okozott csalódást – már a korábban felállított szinthez képest. Az olcsó vörösbor és a fűszerek kicsit sem szűkmarkú használata tökéletesen elnyomott minden, a szarvasra oly jellemző ízt. De legalább rommá volt főzve a hús, úgyhogy úgy olvadt szét a szánkban, mint bármilyen más, rommá főzött hús.

Nehéz megmondani, hogy volt indokolatlan a szarvas használata: a konyhában vagy az étlapon.

Mondhatnánk, hogy meg ne feledkezzünk az áfonyalekvárról – pedig jobb lenne.

Ahol viszont le- és megtagadhatatlan a vad egy komoly kihívásban, az a 

szarvasgerinc filé (4990 forint).

hírek vadászat plusz Vadász Pub gasztronómia

Erre tényleg nem érdemes szavakat pocsékolni. Nem rozé, nem véres, nem rare – tegyük hozzá, meg sem kérdezték a rendelés felvételekor, hogyan kérjük – hanem szimplán nyers. Épp csak arrébb nem ugrik a tányérról. Olyan nehéz dolga nem is lenne, hisz az inakat is benne hagyták.

Értjük, sőt, pontosan tudjuk, mennyire nehéz pálya egy jó sült: belül megőrizni a szaftosságot, kívül megalkotni a pórusokat lezáró kérget, harmóniába hozni az ízvilágot. Otthon meg se nagyon próbálnánk. Ezért bízzuk profikra – akiknek a fellelhetősége az éttermek konyhája.

Hát, nem ez a konyha.

Bónusz: indokolatlanul, viszont nagyon éhesen, még megpróbálkoztunk egy 

sajtburgerrel (1690 forint).

hírek vadászat plusz Vadász Pub gasztronómia

Igaz, nem ígértek bele vadhúst – sőt, semmit nem ígértek. Bizonyára mi vagyunk túlzottan elkényeztetve, amikor azt vártuk: esetleg a hamburger húspogácsájának sütési fokára rákérdeznek rendeléskor. Amikor megjött az étel, megértettük miért nem tették. A gyorsfagyasztott hamburgerpogácsánál nincs sok választás a sütést illetően.

A konyha klimatikus viszonyai külön nyomozást érdemelnének: a gyári húspogácsára olvasztott sajt is ki tudott hűlni, mire hozzánk elért.

Elhisszük, hogy ez a hely sokkal inkább szeretne angol pub lenni, mint vadász – és vad – étterem. Bizonyára a sokféle rövid ital és barna sör feledteti a betérőkkel, hogy a konyha nemtudás, tehetségtelenség és oda nem figyelés sújtotta övezet. De akkor, könyörgünk, vegyék le a vadász szót a pub elől.

Ezért az étlapért több vad ne pusztuljon!

Vadász Pub

Budapest 1054

Podmaniczky tér 4.