A vadgasztronómiát népszerűsítő rendezvényt tart március 22-én, pénteken délután Pécsett a területi vadászakamarai és agrárkamarai szervezet. Aki siet, ingyen kóstolót kap a mesterszakács főztjéből.

 

Az Országos Magyar Vadászkamara Baranya megyei Területi Szervezete a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Szervezetével összefogva – a pécsi önkormányzat, valamint a Biokom Kft. támogatásával – vadhús népszerűsítő programot hirdet 2019. március 22. (péntek) délután, a Kossuth térre. 

Az eseményen Peteli Gábor mesterszakács készít szarvashúsból ínyencségeket, valamint az érdeklődők számára gasztronómiai tájékoztatót is tart a vadhús felhasználásáról. A főzést követően az elkészült egytálételt az érdeklődő el is fogyaszthatják, mégpedig ingyen.

A főzés délben kezdődik, a kóstolásra 14.30-tól lesz lehetőség.

A szervezők a kezdeményezéssel a vadhúsfogyasztást szeretnék mind szélesebb körben népszerűsíteni – írja a magyarmezőgazdaság.hu. Ennek érdekében már

az elmúlt esztendőben a Szentlőrinci Vadásznapon, valamint a Szentlőrinci Gazdanapokon is tartottak hasonló bemutatót, amelyeken pillanatok alatt elfogyott a több kilónyi vadhúsból készül szarvas pörkölt.

A kamarai szakemberek szerint a vadhús népszerűsítésére kedvező a pillanat, ugyanis ötven év után 2021-ben ismét Vadászati Világkiállítást rendez Magyarország. Az expo annak idején, 1971-ben jelentős hatással volt az ágazatra, megnőtt a vadhús iránti kereslet, ezért bíznak abban, hogy ez most is bekövetkezik. Az emberek étkezési kultúrájának évszázadokon át jelentős eleme volt a vadhúsból készült ételek egész sora, azonban már hosszú ideje egyre kevésbé – nemcsak hazánkban, hanem egész Európában.

A vadhús fogyasztásában azonban Európában az utolsók között vagyunk: évente 6-7000 tonna vadhús kerül a piacra, az egy főre eső mennyiség negyven dekagramm. Ezzel szemben Svédországban a lakosság 61 százaléka hetente legalább egyszer eszik vadhúsból készült ételt, négy százaléka pedig rendszeresen. Ott az egy főre eső vadhús mennyisége eléri az 1,7 kilogrammot.