A vadgazdálkodókat egyszerre két járvány is sújtja: a mindenkit megbénító koronavírus mellett az afrikai sertéspestis ellen is küzdeniük kell. A Nébih pedig nem tűnik engedékenynek.

 

Az általános lakhelyelhagyási tilalmat Magyarországon (még) nem vezették be. Látva azonban, hogy más országok a koronavírus járvány terjedése elleni küzdelem részeként az első eset felfedezését követő 16.-20. nap között megteszik ezt a lépést, valószínűsíthető, hogy mi sem tudjuk ez alól kihúzni magunkat. Jelen pillanatban a védekezés elsősorban a lakosság önfegyelmére épít: a járványügyi szervek nem győzik hangsúlyozni, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyja el bárki az otthonát. Ez már most visszaveti a sportvadászok aktivitását - szükségszerűen és nagyon helyesen, tesszük hozzá. A lakhelyelhagyási tilalom bevezetésének következményeit most még nem lehet megjósolni, de elképzelni könnyedén.

Az is kétségtelen, hogy a vadászterületen minimális az emberi kontaktus, feltételezhető tehát, hogy itt a városi környezettel szemben nagyobb biztonságban van a vadász. A területre való kijutás azonban sokaknak komoly kockázatot hordoz.

Azt is könnyű belátni, hogy már a jelenlegi helyzetben is komoly nehézségekbe ütközik az ASP-vel fertőzött területeken a Nébih által meghatározott kilövési kvóta teljesítése. Szigorúbb járványügyi intézkedések bevezetése esetén pedig lényegében ellehetetlenül az ASP elleni védekezés.

Lapunk arra volt kíváncsi: a jelen helyzetben a Nébih csökkenti-e a vadászatra jogosultakra nehezedő, ASP elleni védekezés jelentette nyomást. A válasz röviden: nem. “

Jelenleg a legfontosabb az emberi egészség védelme, amelynek érdekében a népegészségügyi szolgálat intézkedéseit, iránymutatásait mindenkinek fokozottan be kell tartania.

Az afrikai sertéspestis mentesítési terv vadászati évre vonatkozóan határozza meg a teljesítendő kilövési számot. Mivel a koronavírus járvány okozta helyzet napról napra változik, végső kifutása nem ismert, így jelenleg nem megítélhető, hogy szükség lesz-e a tervszámok módosítására. A mentesítési tervben előírt feladatok esetében visszavonás, felfüggesztés egyelőre nem történt. Indokolt esetben természetesen – az ASP Szakértői Csoport bevonásával – megtesszük majd a szükséges intézkedéseket, a probléma felvetése azonban korainak tekinthető.” – írta kérdéseinkre a hivatal.

A koronavírus elleni intézkedések további szigorodása az ASP elleni védekezés intenzitásának csökkenése mellett együtt jár majd a vadkárelhárítás lazulásával is. Lakhelyelhagyási tilalom bevezetése esetén mindez azonban a vadászatra jogosulton kívüli, általa elháríthatatlan okokból következik be. Lapunk a koronavírus elleni védekezést koordináló Operatív Törzstől azt kérdezte: ebben a helyzetben – ha csak ideiglenesen is – felülvizsgálják-e a vadkárra vonatkozó jogszabályok érvényesítését. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.