Az Egri Járási Ügyészség a napokban négy emberrel szemben emelt vádat több bűncselekmény miatt, melyeket a Heves megyei Átány községben követtek el az elmúlt években.

 

Az ügy elsőrendű vádlottja egy fiatalkorú személy, aki 2018 őszén két társával orvvadászatra indult a helyi vadásztársaság kezelésében álló külterületre. A vadászati jogosultsággal nem rendelkező vádlottak három agár fajtájú kutyát vittek magukkal azért, hogy azok ejtsék el az általuk kiszemelt állatokat. Rövid cserkelés után észre is vettek egy őzet, mely gyanútlanul sétált az erdőszélen. A férfiak ráengedték a kutyáikat a vadra, de a közelben tartózkodó hivatásos vadászok megzavarták őket a bűncselekmény elkövetésében. A társaság vadászmestere végül kénytelen volt szolgálati fegyverével lelőni az ebeket annak érdekében, hogy megmenthesse a kutyák által körbevett suta életét. A helyszínről mind az őz, mind a három elkövető elmenekült, de a vádlottakat később elfogták és kihallgatták.

Az orvvadászatban részt vevő fiatalkorú vádlott 2019 őszén részese volt egy köznyugalom megzavarása alkalmas, Átány község belterületén elkövetett bűncselekménynek is. Ennek során egy, a fiatalkorú társaságában lévő harmincegy éves férfi került szóváltásba a dohánybolt előtt egy huszonkét éves fiatallal az általa viselt piros cipő tulajdonjoga kapcsán. Az idősebb férfi a kialakult vita hevében megütötte a sértettet, akire ezután az elsőrendű vádlott is rátámadt, földre terítette és a nyílt utcán összerugdosta a fiatalembert.

Az Egri Járási Ügyészség az őzsuta elejtésével eredménytelenül próbálkozó vádlottakat orvvadászat bűntettével és lopás vétségének kísérletével, míg az utcai bántalmazás elkövetőit garázdaság vétségével vádolja.

Az elsőrendű vádlott esetében az ügyészség végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására, valamint arra is indítványt tett, hogy a próbaidő tartamára a bíróság rendelje el a fiatalkorú pártfogó felügyeletét. A két felnőttkorú vádlott esetében pénzbüntetés, illetve közérdekű munka büntetés kiszabására irányul az ügyészi indítvány, míg a negyedik, büntetett előéletű terhelttel szemben az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

(Forrás: Egri Járási Ügyészség)