Az afrikai sertéspestis elleni küzdelem jegyében a szakhatóság új szabályokat dolgoz ki a napokban. Ezek egyike lenne, hogy engedélyeznék az éjjellátó céltávcsövek használatát állománycsökkentés érdekében. Semjén Zsolt lapunknak kijelentette: ez semmiképp nem történhet meg.

 

Ahogy azt korábban lapunk is megírta: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal új szabályokat és eljárásrendet dolgoz ki az afrikai sertéspestis elleni, hatékony védekezés érdekében. Ennek részeként Nemes Imre, a NÉBIH elnökhelyettese felvetette: a hatóság nem tekinti vadászatnak a pestis elleni védekezés érdekében, a tervszámok feletti, állománycsökkentő vaddisznó vadászatot, ezért ilyen esetekben engedélyeznék az éjjelátó céltávcső használatát is. Ismeretes: Németországban hasonló okokból tervezik az elektronikai rásegítéssel működő céltávcsövek engedélyezését, valamint a legtöbb tartományban már legálisan használt hangtompító általánossá tételét.

Lapunk megkereste Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökét: támogatná-e a NÉBIH ötletét:

– Szó sem lehet róla! Ez olyan, mint a gát, ha egy ürge egyszer átfúrja, és először átfolyik néhány liter víz az ürgelyukon, akkor utána több hektoliter és végül összedől a gát és jön az árvíz – mondta Semjén Zsolt. – A céltávcsőnél vörös vonal van, amit nem engedek átlépni! A kereső távcső biztonsági kérdés volt, ami akceptálható, az éjjellátó céltávcső vadászetikai kérés, ami nem akceptálható. Ha itt engednék, többet nem lehetne a szellemet visszatuszkolni a palackba, vagy a fogkrémet a tubusba! Nem beszélve arról, hogy a NÉBIH javaslatát se a vadásztársadalom, se általában a magyar társadalom erkölcsileg nem fogadná el. És igaza is van!