hírek zubehör Semjén Zsolt NÉBIH hangtompító céltávcső afrikai sertéspestisCsupán kodifikációs pontatlanság, szerkesztési hiba történt, emiatt jelent meg péntek délután az országos főállatorvos határozata úgy, hogy diagnosztikai céllal történő elejtés során engedély adható hőkamerás céltávcső és hangtompító használatára.

 

Péntek délután megjelent az országos főállatorvos egységes, legújabb határozata az "afrikai sertéspestis megelőzésére és korai felismerésére vonatkozó intézkedésekről". Mint korábban lapunk beszámolt róla: a FeHoVa kiállításon Nemes Imre arról beszélt, hogy a diagnosztikai célú elejtés nem tekinthető vadászatnak, arra nem vonatkozik a vadászati törvény, és a hatékonyság növelése érdekében engedélyeznék a hangtompító, illetve az elektronikai rásegítéssel működő céltávcsövek alkalmazását.

Ezzel kapcsolatban lapunknak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke kijelentette: "Szó sem lehet róla! Ez olyan, mint a gát, ha egy ürge egyszer átfúrja, és először átfolyik néhány liter víz az ürgelyukon, akkor utána több hektoliter és végül összedől a gát és jön az árvíz – mondta Semjén Zsolt. – A céltávcsőnél vörös vonal van, amit nem engedek átlépni! A kereső távcső biztonsági kérdés volt, ami akceptálható, az éjjellátó céltávcső vadászetikai kérés, ami nem akceptálható. Ha itt engednék, többet nem lehetne a szellemet visszatuszkolni a palackba, vagy a fogkrémet a tubusba! Nem beszélve arról, hogy a NÉBIH javaslatát se a vadásztársadalom, se általában a magyar társadalom erkölcsileg nem fogadná el. És igaza is van!"

A Nébih ezt követően lapunk kérdésére közölte: "A vadászatok alkalmával nem használható eszközök kizárólag az országos főállatorvosi határozat alapján a járási hivatal által kiadott külön határozattal kijelölt személyek használhatták volna, a vaddisznó kocák és 1 év alatti malacok diagnosztikai célból történő kilövésére. A vadászok érdekképviseleti szervezeteivel folytatott egyeztetések alapján azonban a hamarosan megjelenő határozat nem tartalmazza majd ezt a lehetőséget."

Mindezek ellenére pénteken úgy jelent meg a határozat, hogy annak 9. melléklete szerint: "Kizárólag a jelen határozat alapján a járási hivatal által kiadott Éltv. szerinti határozattal aktív közreműködésre kötelezett által vaddisznó kocák és 1 év alatti egyedek diagnosztikai célból történő kilövésére használható eszközök

 - hőkamera,

- és az előbbiek céltávcső változatai,

- hangtompító."

Lapunk az ellentmondással kapcsolatban kérdéseket tett fel a Nébihnek, amint válaszolnak cikkünket frissítjük.

A külföldi szakmai úton tartózkodó országos főállatorvos, dr. Bognár Lajos azonban azt közölte szerkesztőségünkkel: bár a konkrét szöveget eddig nem látta, azonban biztos benne, hogy csupán szerkesztési hiba történhetett, amely miatt benne maradt a melléklet a határozatban.

A földművelési tárcánál már korábban is akadtak kodifikációs és egyeztetési gondok, akkor, Semjén Zsolt kemény közbeavatkozása után rendeződött a helyzet. Lapunk úgy tudja, most is erre lehet számtani.