Magyarországon eddig kizárólag heves megyében mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát elhullott vaddisznókban. A lokális, a déli határtól messze lévő felbukkanás azt jelzi: emberi hanyagság hurcolta be a fertőzést az ország területére.

 

Noha az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa évek óta jelen van Magyarország keleti és déli határainál, az országban először nem Békés vagy Szabolcs megyében, hanem Hevesben, Gyöngyös környékén találtak a fertőzésben elhullott vaddisznókat. A vírus 2007-es, kaukázusi felbukkanása óta nem ez az első eset, amikor több száz kilométeres, fertőzésmentes sáv található két, a vírus által érintett terület között. A szakemberek állítják: ezekért az "ugrásokért" minden esetben az emberi felelőtlenség, a higiéniai szabályok be nem tartása a felelős. A vírus ugyanis hosszú távon képes ellenállni a környezeti hatásoknak és a fertőzött állatok minden testnedvében megél. Így a legkisebb szennyeződéssel is továbbadható.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal lapunk kérdésére azt közölte: az ASP Gyöngyös környéki felbukkanását "feltehetően illegálisan behozott, felelőtlenül eldobott, fertőzött sertéshúst is tartalmazó élelmiszer okozhatta." Hozzátették: az ASP kimutatását végző "vizsgálatok azonban folyamatosak, így csak azt lehet egyértelműen kijelenteni, hogy jelen pillanatban kizárólag Heves megyei terület érintett."

Bár Nagy István, leendő agrárminiszter, miniszteri meghallgatásán "egy migránst vagy vendégmunkást" okolt az ASP megjelenéséért, a Nébih állítása szerint ezt semmi nem támasztja alá. A hivatal lapunkkal azt közölte: "annak a megállapítása, bizonyítása, hogy az erdőben ki, mit dobott el, gyakorlatilag reménytelen. Általánosságban azonban elmondható, hogy a járványügyi intézkedések be nem tartása állategészségügyi bírság kiszabását vonhatja maga után." Hozzátették: mivel a szakemberek minden energiáját az foglalja le, hogy "helyhez kössék" a betegséget, nem is próbálják felderíteni a járvány kirobbantójának kilétét.

A Nébih azt is közölte: az ASP-re "pozitív laborvizsgálatot követően minden esetben haladéktanul tájékoztatják az EU illetékes szerveit. A Magyarországon bevezetett intézkedések teljes mértékben megfelelnek az EU-s protokollnak. Ennek köszönhető, hogy a fertőzéssel nem érintett magyarországi területekről az élő sertés, sertéshús, sertéshúsból készült termékek jelenleg is korlátozás nélkül szállíthatók az EU területére." Arról a hivatalnak nincs tudomása, hogy az Európai Unió tervezne újabb, a tavaly őszihez hasonló, helyszíni monitoring vizsgálatot a megbetegedéssel kapcsolatban.