Eddig érintetlen területen találtak ASP-vel fertőzött vaddisznót a NÉBIH laboratóriumában. Az összes fertőzött állat egyharmadát 2019-ben, az elmúlt két hétben jegyezték fel.

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerin a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznó hullában mutatta is kimutatták az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát. Az új esetet a magas kockázatú területen belül azonosították. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A fertőzés megjelenésének mikéntjére a járványügyi nyomozás adhat majd magyarázatot.

Az ASP április végi Heves megyei, májusi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, majd októberi Borsod-Abaúj-Zemplén megyei megjelenését követően Borsod megye újabb területén azonosították a vírust. A fertőzést Hangony község határában, a betegség szempontjából magas kockázati besorolású területen igazolta 2019. január 13-án egy elhullott vaddisznóból a Nébih laboratóriuma. A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. Az elmúlt négy hónapban az e területről beküldött több mint 150 – főleg az állománygyérítés során kilőtt vaddisznókból származó – minta eddig mind negatív eredményt adott.

Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos – a korábbi esetekhez hasonlóan –minden szükséges intézkedést haladéktalanul elrendelt. Ezek közé tartozik többek között, hogy kijelölik a fertőzött, valamint azon belül, a járványügyi védekezés szempontjából fontos, szigorúan korlátozott területet.

A Hivatal 2018. április 21-én regisztrálta az első fertőzéseket a betegség miatt elhullott vaddisznótetemekben, Gyöngyös környékén. Azóta összesen 302 esetben mutatták ki az ASP vírusát elhullott, vagy állománygyérítés miatt kilőtt egyedekben. Azt, hogy nem sikerült megállítani az afrikai sertéspestis terjedését jól jelzi: az összes ASP detektálásnak a harmada – 92 eset – az elmúlt két hétre tehető.

A fertőzött területek mindeddig jól elkülönültek egymástól. A legnagyobb gócpont Gyöngyös környéke, ebben a régióban találtak a legtöbb megbetegedést. A Mátrai Tájvédelmi Körzet határában fekvő Bodony településen december 15. és január 13. között 58 vaddisznótetemben mutatták ki a vírust.

A Hangony közelében talált, fertőzött vaddisznót a közeli szlovák-magyar határ magyar oldalán találták – ám az még kérdés, hogy a vírus hazánkból, vagy Szlovákiából érintette-e a területet. A Magyar Idők információi szerint a szlovák hatóságok is megelőző intézkedéseket vezetnek be, tartva az ASP ottani elterjedésétől. Északi szomszédunk eddig mentes volt a betegségtől.
Magyarországon a hatékony védekezés érdekében a a fertőzött területeken a szakembereknek, vadászatvezetőknek el kell végezniük egy járványvédelmi képzést. A Magyar Vadászati Védegylet innovációja, hogy január 14-től mindezt már online is megtehetik az érintettek. A képzésről az OMVK tájékoztatója itt érhető el.