Két embert őrizetbe vettek a belga hatóságok az országban tavaly kitört ASP járvánnyal összefüggésben. Bár a rendőrség hivatalosan nem közölte az őrizetbe vétel okát, a helyi média úgy tudja: az érintettek vaddisznókat csempészhettek Kelet-Európából a térségbe.

 

Tavaly szeptemberben azonosították először Belgiumban, Étalle község közelében, elhullott vaddisznóban az afrikai sertéspestis vírusát. A cseh példához hasonlóan azonnal karantént húztak a fertőzött terület köré – ám a jelek szerint ez nem volt elegendő. Idén január végére már 450-nél is több vaddisznótetemben mutatták ki az ASP-t.

A betegség kétséget kizáróan emberi közvetítéssel került Belgiumba. A legközelebbi fertőzött terület Csehországban, 1000 kilométerrel távolabb található, a két pont között pedig sehol nem bukkant fel a kór. A belga hatóságok kezdetben gondatlan turistákra gyanakodtak, azonban a járványügyi nyomozással kapcsolatban a múlt héten négy embert is kihallgattak, később közülük kettőt őrizetbe vettek. A konkrét gyanúsításról a hatóságok nem árultak el részleteket, de megerősítették: az előzetesbe kerültek egyik a Természeti és Erdészeti Minisztérium alkalmazottja.

A helyi lapok arról írnak, hogy a térségbe még tavaly tavasszal is importáltak Kelet-Európából vaddisznókat. Így könnyen elképzelhető, hogy így kerülhetett a betegség Belgiumba.

Lapunk információi szerint nem Magyarországról szállították – szabályellenesen – a vaddisznókat a belga tartományba.

A Nébih információ alapján kijelenthető: bár Magyarországon sem csillapodik a járvány, mindeddig sikerült belül tartani a betegséget a korábban kijelölt karanténzónákon.