Szezonális hatásokkal magyarázza a Nébih, miért emelkedett meg drasztikusan az elmúlt hetekben az ASP-detektálások száma. A hivatal szerint sikerült lokalizálni a kórt, és siker, hogy nem terjedt át a háztáji állományra.

 

„Az afrikai sertéspestis (ASP) betegség megállapítások jelenleg három elsődleges megállapításhoz kapcsolódóan fordulnak elő (Gyöngyösi-Heves, Tarcali- Borsod és Szabolcs megye - Ukrán határmente). A betegség terjedésének a vaddisznók etológiájának megfelelő jellemzője – más országok tapasztalataival is egybecsengően –, hogy a késő őszi-téli időszakban több esetet állapítanak meg. A megtalált, elhullott vaddisznók vizsgálatán túl a közepes és magas kockázatú területeken zajló aktív hullakeresésben talált vaddisznókat, valamint a magas kockázatú területen kilőtt (vadászott, illetve diagnosztikai célból kilőtt) vaddisznókat egyaránt minden esetben megvizsgálják. Az Afrikai Sertéspestis Szakértői csoport folyamatosan elemzi a járványhelyzetet és a járvány terjedésre befolyással bíró tényezőket. Ez elemzésnek megfelelően jelöli ki a kockázati területeket. A másodlagos eseteket eddig minden esetben a fertőzöttnek nyilvánított területen állapították meg, így kijelenthető, hogy kezelt a járvány helyzet” – írta lapunknak a Nébih.

A hivatal szerint „a fenitek alapján, illetve a szerint, hogy a betegség nem terjedt túl a mesterséges határként funkcionáló M3-as autópályán, a betegség lokalizált. Szintén megemlítendő fontos tényező az is, hogy az ASP házisertés-állományokba való megjelenését is sikerült megakadályozni.”

Arról, hogy tartanak-e a járvány újabb kitörésétől, a Nébih azt válaszolta: „a fertőzés továbbhurcolható a felelőtlen (szabályoknak, előírásoknak nem megfelelő) élőállat szállítással, a vadászati előírások be nem tartásával, a takarmányozási szabályok, állati eredetű melléktermékek ártalmatlanítási szabályainak megszegésével. Így természetesen az esetleges újabb gócban való megjelenés reális kockázat. Az Országos Főállatorvos határozati rendelkezései ezért ezeken a pontokon tartalmaznak olyan szabályozásokat, melyek a helyes cselekményi irányt meghatározzák, támogatják, illetve megkövetelik.

Az intézkedések arra irányulnak, hogy az esetek száma csökkenjen, illetve a betegséget felszámoljuk. Ezek az intézkedések a jelenleg hatályos 3/2018. sz. Országos Főállatorvosi Határozatban találhatóak, közülük kiemelendő a vadászati higiénia fokozására, a fogékony vaddisznóállomány gyérítésére, az állati eredetű melléktermékek ártalmatlanítására (különösen vaddisznó hullák begyűjtése), a házisertés-állományok biológiai biztonsági védelmének fokozására és a szállítási szabályok szigorítása irányába tett intézkedések.”