Háromnapos fesztivál kezdődik pénteken, szeptember 7-én Zalaegerszegen. A város terein vadpörköltfőző csapatok mérik össze tudásukat – aki belekanalaz a versenyművekbe, még a helyi játszótereket is szépíti.

 

Balicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a fesztiválról az alon.hu-nak elmondta: a város a térség természeti adottságaira, értékeire építve a vadászatban, a vadgasztronómiában találta meg azt az irányvonalat, amely tematikája lehet egy többnapos fesztiválnak. A megye egyharmadát erdő borítja, a térségben jelentős szerepe van a fafeldolgozásnak, a vadgazdálkodásnak, a vadászati turizmusnak és a vadgasztronómiának.

Az Országos Vadpörkölt- és Borfesztivál - Zalai teríték elnevezésű rendezvénysorozat első napján, szeptember 7-én szakmai konferenciát rendeznek, amelynek központi témája a vadászat és az erdőgazdálkodás lesz. A tanácskozást követően színes, látványos felvonulással folytatódik a program: bor és mézlovag rendek, erdészek, népzenészek, hagyományőrző együttesek, a testvárosok delegációi vonulnak fel a belvárosban. 

A fesztiválra hat testvérvárosból várnak vendégeket, közülük többen jelezték, hogy csapataik a jótékonysági főzésen is szeretnének részt venni. 

A városháza előtti téren szeptember 8-án száz főzőcsapat készít majd vadételeket, az ízletes étkeket a fesztivál vendégei kedvezményes áron vásárolhatják meg. A bevételt a zalaegerszegi játszóterek fejlesztésére és a Bogáncs Állatmenhely számára ajánlották fel. A szervezők legnépszerűbb és legismertebb vadétellel, a vadpörkölttel a vadgasztronómiára szeretnék ráirányítani a figyelmet és bemutatni: milyen változatos formában lehet elkészíteni a vadételeket.
A polgármester elmondta: a fesztivál ugyanakkor nemcsak a vadételekről, hanem a zalai erdő minden kincséről - a gombáról, a mézről, a lekvárokról, az aszalványokról - is szól. A rendezvény hetében különleges vadételek kerülnek a belvárosi éttermek étlapjára, a Zalaegerszegi Vadászegyesület pedig vadburgert készít, amelyet lilahagyma-lekvárral kínálnak. E speciális fogással azt szeretnék bemutatni, hogy a vadételt újragondolt, 21. századi változatban is el lehet készíteni.

Tompagábor Kornél, a Kvártélyház Szabadtéri Színház ügyvezetője fontosnak tartotta felhívni a figyelmet a rendezvény egyik jeligéjére: "Gyere zöldbe!". Szerinte ez a "fesztivál humán arculatát" jelzi. 

A Kvártélyház udvarán két napon át rendhagyó és interaktív Esélyudvarral várják a családokat. A fesztivál történelmi tematikája a reformkorhoz és az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc eseményeihez kapcsolódik: vasárnap délután e gondolat jegyében rendezik meg a Széchenyi téren a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület csatabemutatóját.

A szombati nap kiemelt programja a vadászkutya-felvonulás lesz. A háromnapos programsorozat filmvetítésekkel, vadászati és trófeakiállítással kiállítással, táncegyüttesek bemutatójával egészül ki. Vasárnap a Dísz téren zenei programok lesznek.

A részletes program: