Mit nem lehet azon megérteni, hogy nem árva? – teszi fel a kérdést közösségi oldalán a mályi Madármentő Állomás. Az elmúlt hetekben már négy őzgidát vittek be hozzájuk jószándékú túristák - akik valójában elrabolták anya mellől a fiatal őzeket.

 

“Most már négy pici őzikéről kell gondoskodnunk. Elszomorítónak tartjuk, hogy még mindig van olyan eset amikor séta közben összeszedik az amúgy teljesen egészséges őzikéket. Ők mind ilyenek. El lettek szakítva feleslegesen az anyjuktól. Megpróbáljuk tömören röviden leírni. Ne szedd pssze a kis őzikét, nem árva!

Ha őzikét találunk séta közben álljunk meg azonnal, tolassunk vissza azon a nyomon amin mentünk és nagy ívben kerüljük el az őzikét. Ott van a közelben az anyja, gidáját lefektette, legel, és utána eteti.” – olvasható a Madármentő Állomás Mályi bejegyzésében.

Az esettel kapcsolatban a Turistamagazni azt írja: a köztudatban még nem terjedt el az ismeret, hogy a magányos őzikének valójában az égvilágon semmi baja nincs. Mivel az őz (akárcsak például a mezei nyúl) születését követően még igen gyengécske, nem követi a sutát a táplálékszerző körutakra. Emiatt az rendszeresen magára hagyja a kicsinyét egy védett helyen, amíg víz és élelem után jár. Ez akár többórás távollétet is jelenthet. Ha gidát találunk, láthatjuk, hogy az ösztönösen meglapul, mozdulatlan, de ez nem azt jelenti, hogy beteg. Fontos, hogy még csak ne is érjünk hozzá! Ha megsimogatjuk, rajta marad az ember szaga, és az anyja már nem fogja elfogadni és szoptatni.

A mályi madármentők összes őzikéjét kirándulók szedték össze, de olyan is volt, hogy gyerekek két gidát vittek haza, közülük az egyik hamarosan elpusztult, a másik pedig a madármentő állomásra került. Azt is fontos tudni, hogy az őzek gondozása nem egyszerű, nevelésük és visszavadításuk speciális technikákat, táplálékot, eszközöket és rengeteg időt igényel, de még akkor sem biztos, hogy sikerül.

Hacsak nincs az állat közvetlen életveszélyben, ne nyúlj hozzá! Ha úgy látod, hogy mindenképpen segítségre van szüksége, értesítsd az illetékes vadásztársaságot vagy az erdőgazdaságot.  A mályi madármentők hangsúlyozzák, hogy ugyanez vonatkozik a szarvasokra, a vaddisznókra, a nyulakra és minden vad emlősre.