Szeptember elsejétől engedélyezi a texasi hatóság, hogy bizonyos állatfajok légfegyverrel is vadászhatóak. Magyarországon vadászatra nem lehet ilyen fegyvert használni, azonban az erősség alapján bizonyos fajtái engedélykötelesek.

 

A TPWD (Texas Parks and Wildlife Department) legális és etikus vadászat során alkalmazható eszköznek nyilvánította a légfegyvereket szeptember elsejétől. A park szabályzata alapján a legalább .30-as kaliberű, 800 fps (feet/secundum) kezdő sebességet elérő lövedékkel aligátorra, kanadai vadjuhra, öszvérszarvasra, fehérfarkú szarvasra és pulykára lehet vadászni.

A legalább .177-es kaliberű, 600 fps torkolati energiájú fegyverrel mókusra, fácánra és fürjre lehet vadászni.

Magyarországon – bár voltak ilyen kezdeményezések korábban, elsősorban az angliai jogszabályokra hivatkozva – nem engedélyezett vadászati eszköz a légfegyver. Annak ellenére sem, hogy a jogszabályok a 7,5 J feletti energiával rendelkező fegyverek tartását már hatósági engedélyhez köti.

A légfegyverek megkérdőjelezhető ölőhatása mellett elsősorban csendességük szólt az engedélyezésük ellen. Ugyanis a hang nélküli sütés ideális rabsicfegyverré teszi ezeket az eszközöket.

Egy példa, miként lehet nyúlra vadászni légfegyverrel: