hírek fegyver zubehőrNem lehet minden rosszul sikerült vadászatért a természetet vagy a balszerencsét okolni. Ha a következő 5 hiba egyikét sem követi el, minden esélye meglesz a sikerre.

 

Az American Hunter magazin szedte össze az 5 leggyakoribb hibát, amit vadászember csak elkövethet.

1, A gyakorlás hiánya

hírek fegyver zubehőr

Aki csak akkor a vadászat előtt két perccel veszi elő a fegyverét, miközben az év összes többi napján a puska a páncélszekrényben porosodik, ne számítson semmi jóra az erdőben. Kétségtelen, hogy a sportvadászoknak a mindennapi feladatok is elég sok időt rabolnak el a vadászattól, de ennek ellenére – legalább az aktuális vadászati szezon kezdete előtt – mindenképpen fontos a gyakorlás, a puska újraszokása.

2, A .22-es puska lenézése

hírek fegyver zubehőr

Kétségtelen, hogy nem legnagyobb, leglátványosabb fegyver a .22-es, azonban igazán jól lőni ezzel érdemes csak megtanulni. Minden hibát, amit egy kis kaliberű fegyverrel elkövetünk, a nagyobb kaliberek csak még jobban felnagyítanak. A lőszer nagyon olcsó ehhez a kaliberhez, így csak az időt nem szabad sajnálni arra, hogy finomítsuk lőtudásunkat, tökéletesítsük az elsütőbillentyű kontrollálását. Aki eleget gyakorol ezzel a kis kaliberrel, annak később egyetlen fegyver sem fog problémát vagy meglepetést okozni.

3, Rosszul illeszkedő puska vásárlása

hírek fegyver zubehőr

Lehet bármilyen remek a fegyver és a használója is – ha nincsenek egymásnak teremtve, számukra siker nem terem vadászaton. Ha már hatalmas összegeket költünk drága fegyverek megvásárlására, érdemes rászánni az időt a "felpróbálásra". Bármennyire is vágyunk egy új puskára, ha az nem 100 százalékosan illeszkedik a karjainkba, testméretünkhöz - mondjunk le róla. Máskülönben a vadászsikereknek inthetünk búcsút.

4, Túl sok nagyítás

hírek fegyver zubehőr

Az egyik legkönnyebben elkövethető hiba: a céltávcsövek nagyítási értékének misztifikálása a "nagyobb jobb" elv alapján. Gyakran gondoljuk azt, hogy ugyan jó a 9-szeres nagyítás, de a 12 vagy 14-szeres még jobb. Így végül már a Hubble teleszkóp lesz a puskán - ami inkább hátrány, mint előny. A vadásziasnak tartott lövési tartomány vége 200-250 méter maximum. Ilyen távolságra nincs szükség mesterlövészek 27-szeres nagyítású optikáira. A túlzott nagyítás amúgy is zavaró lehet: sokkal nehezebb behozni az optika látókörébe a vadat. Figyeljünk inkább a képminőségre, mintsem a nagyításra. Egy átlagos vadászat során a 7-9-szeres nagyítás is bőven megteszi.

5, Túl sok puska

hírek fegyver zubehőr

A vadász könnyen esik abba a hibába, hogy újabb és újabb fegyvereket vásárol. A gyártók és a kereskedők is ebbe az irányba terelik a vásárlókat – azonban nem biztos, hogy minden áron be kell dőlni a reklámoknak. Sokkal többet ér egy jól ismert, gyakorta használt puska, az alkalomhoz megválasztott lőszerrel, mint minden vadászat-típusra és vadfajra külön fegyvert tartani.