fegyver hírek Remington

A 202 éve alapított amerikai fegyvergyár csődvédelembe menekült. Nagy kérdés, hogy a társaság képe lesz-e túlélni a jelenlegi válságot.

 

Csődvédelmet kért a Remington Outdoor Co. Inc., az egyik legnagyobb és legrégebbi amerikai kézilőfegyver-gyár annak érdekében, hogy adósságának átütemezéséről tárgyalhasson hitelezőivel. 

A cég még februárban jelentette be, hogy olyan megállapodást készül kidolgozni, ami 950 millió dolláros adósságállománya fejében átadná a cég feletti ellenőrzési jogot a hitelezőknek.

A Remington jelenlegi tulajdonosa, a Cerberus Capital Management LP tőkebefektető társaság elveszítené az ellenőrzési jogot a cég felett. A Remington hitelezői pedig, közöttük a Franklin Templeton Investments és a JPMorgan Asset Management befektetési alapok részvénytulajdonra váltanák át követeléseiket.

fegyver hírek Remington

A cég eladásai a tavalyi év során 30 százalékkal csökkentek, forgalmuk 600 millió dollár volt. A csődvédelmi eljárás május 3-án fejeződhet be.

A fegyvergyártók az USA-ban általánosságban is csökkenő eladásokkal szembesültek, mióta Donald Trump az amerikai elnök. A fegyverpárti vezető alatt ugyanis a fegyverek megregulázásának esélye is csökkent, így az emberek nem érzik már úgy, hogy egy esetleges szigorítás miatt gyorsan be kell spájzolniuk, addig, amíg még lehet.

A 11-es cikkely szerinti csődeljárás vélhetően nem jelenti majd a Remington végét, a vállalat a csődvédelem alatt azon fog dolgozni, hogy ki tudja fizetni hitelezőit és átstrukturálja majd működését. A megoldás várhatóan a kötvények részvénnyé való átalakítása lesz. Bármi is legyen ennek eredménye, a Remington márkanév valószínűleg nem tűnik majd el, hiszen egy világszerte ismert brandről van szó.

Nem ez az első alkalom, hogy a Remingtonnak pénzügyi gondjai akadtak, vélhetően nem is ez lesz az utolsó

- mondta Richard Feldman, egy fegyvertartási lobbicsoport elnöke. Hozzátette: minden behemótnak vannak ehhez hasonló, ciklikus kihívásai és ha a demokraták novemberben újra erőre kapnak, a fegyverrészvények nagyot emelkednek majd.

fegyver hírek Remington

A vállalat többségi tulajdonosa a Cerberus Capital Management, ez Stephen Feinberg cége, aki hangos Trump-támogató, 2007-ben szerezte meg a fegyvergyár fölötti irányítást.

A Remingtonnak főleg a 2016-os választás körüli félelmek ártottak. Mivel sokan a fegyverellenes Hillary Clintont tartották esélyes győztesnek, gőzerővel elkezdték vásárolni a fegyvereket, a fegyvergyárak pedig ontották magukból az új termékeket. Mivel végül a fegyverbarát Donald Trump nyert, a pánik-vásárlás alábbhagyott és a gyárak hatalmas eladhatatlan készleteket halmoztak fel. 

Csak 2016-ban mintegy 11 millió fegyvert gyártottak az Egyesült Államokban, 2006-ban ez a szám még csak négymillió volt. 2014-ben a háztartások 31%-ának volt fegyvere, ami komoly visszaesés az 1973-as, 47%-os számhoz képest. A koncentráció persze nőtt: az amerikai fegyverek mintegy felét a lakosság 3%-a tartja kezében, nekik átlagosan 17 fegyverük van otthon.

A gyárat 1816-ban, az akkor 23 éves Eliphalet Remington II. alapította.