hírek fegyver Semjén Zsolt Európai Unió fegyvertartásMegszületett a kormánydöntés arról, hogy Magyarország is csatlakozik Csehországhoz az Európai Unió ellen indított perben – tájékoztatta lapunkat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

 

– Legutóbb még csak arról tudtunk beszámolni, hogy a kormány előtt van az uniós fegyvertörvény megtámadásának lehetősége. Született azóta döntés?

– Igen. A kormány úgy döntött – az én kezdeményezésemre, amelyet támogatott Pintér Sándor belügyminiszter és Lázár János kancelláriaminiszter is –, hogy csatlakozunk a Csehország által indított perhez.

– A hírek szerint ebben a kérdésben is kialakulhat egy Visegrádi 4-ek egységfront.

– Reméljük, hogy így lesz. Lengyelország is jelezte már, hogy szintén támogatja az uniós fegyvertörvény bevezetésének peres úton való megakadályozását. Emellett felvettem az ügyben a kapcsolatot a szlovák kollégákkal is.

– Az Európai Parlament idén tavasszal fogadta el az uniós szintű szabályozását a fegyvertartásnak. Ezt 15 hónapon belül kellene átültetni a nemzeti törvényekbe. Miért ellenzik az uniós jogszabályt?

– Szinte egyetlen pontjával sem értünk egyet. Azt gondoljuk, hogy a nemzeti szabályozás teljességgel elégséges ebben a kérdésben. Hozzátenném: a magyar törvények egyáltalán nem megengedők a fegyvertartással kapcsolatban, sőt, kiemelkedően szigorúak. Vagyis nem arról van szó, hogy nálunk lazább lenne a szabályozás, mint az elfogadott uniós rendeletben.

– Akkor mi a probléma?

– Sok ponton kellene visszalépnünk az ebben a ciklusban elfogadott, új fegyvertartási törvényhez képest. Meggyőződésünk, hogy teljesen felesleges – ezért is töröltük el – a fegyverek állandó műszaki ellenőrzését például. Ez korábban csak felesleges adminisztrációs terhet jelentett a fegyvertartóknak. A mai szabályok értelmében csak a fegyver adás-vételekor kötelező az érvényes műszaki vizsga, amúgy pedig mindenki maga felelős a fegyvere karbantartásáért, megfelelő műszaki állapotáért. Ugyan így értelmetlennek tartjuk a fegyvertartási engedély öt évenkénti megújítását. A nyilvántartási rendszereink komplexek, ha bárki olyasmit követne el, ami ütközik a fegyvertartási engedéllyel, azonnal bevonják tőle a fegyvereket. Emellett az orvosi engedély amúgy is lejár, azt folyamatosan hosszabbítani kell, így az állandó ellenőrzés is megvan a fegyvertartók felett. Nem kell még jobban megnehezíteni az életüket. És nem csupán a vadászokról van szó természetesen, hanem a gyűjtőkről és a sportlövőkről is.

– Az Európai Unió azzal is érvel a törvénye mellett, hogy ezekkel a szabályokkal megakadályozható, hogy terroristák kezébe kerüljenek fegyverek.

– Abszurd érvelés. A biztonság kiemelkedően fontos szempont a mi számunkra is. Azonban azt állítani vagy sugallni, hogy legálisan, nyilvántartott módon tartott fegyverekkel követnének el terror-, vagy egyéb bűncselekményeket nonszensz. A legálisan tartott fegyverek amúgy sem alkalmasak terrorcselekmények elkövetésére. Az ilyen fegyver pedig egyértelműen azonosítható, akár a kilőtt lövedék alapján is. Semmi nem támasztja alá az EU érvelését.

– Milyen eredményt vár az Európai Bíróságon indult eljárástól.

– Meggyőződésem, hogy megnyerjük a pert.