aps nébih semjén zsolt jámbor lászló tek orfk honvédségA Nébih “külső fegyveres szerv” bevonásával tervezi az afrikai sertéspestis járványának megfékezését. Azt azonban nem árulták el, kire is gondoltak pontosan. Miközben lapunk ennek próbált utána járni, a főváros XII. kerülete elkezdte a felkészülést az ASP-re. Hogy a vadászati vezetők mit tesznek eközben, az a jelek szerint nem tartozik a vadászokra.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a készülő, új főállatorvosi határozat véleményezésre kiküldött szövegtervezetében az szerepel: “…fel kell hívni a vadászatra jogosult figyelmét, hogy a járványügyi intézkedésként meghozott utasítás végre nem hajtása következtében a vadászatra jogosult köteles hozzájárulni ahhoz, hogy az állategészségügyi hatóság külső fegyveres szervek bevonásával oldja meg az állománygyérítést.” Lapunk következetes a hadsereget sejtette e meghatározás alatt, a hivatal azonban nyomatékosan közölte: ők maguk semmilyen körülmények között nem hivatkoztak a honvédségre.

Kérdéseket küldtünk a rendőrségnek, a honvédségnek és a Terrorelhárítási Központnak. Azt tudakoltuk e “fegyveres szervektől”, hogy a Nébih felvette-e velük a kapcsolatot az ASP-vel kapcsolatban, együttműködnek-e a hivatallal vagy tervezik-e? Emellett alkalmasnak tartják-e állományukat és felszerelésüket vadászati célra?

Bár a Nébih – és a közösségi oldalakon számos vadász is – úgy véli: a járványügyi okok miatt végrehajtott állománygyérítés nem tekinthető vadászatnak, ez a kényelmes hozzáállás csak kis részben fedi a valóságot. Annyiban elfogadható az érvelés, hogy nincs köze a kittenbergi eszmeiséghez, vadászati kultúrához, azonban a jog ezt a legkevésbé sem tekinti méravdónak. Vadászterületen, vadászható vadfajra történő “lövöldözés” a jog szerint vadászat. Ez lehet illegális (orvvadászat), illetve legális. Az első esetet a Btk, a másodikat a vadászati törvény szabályozza. Utóbbi pedig nem tesz említést a vadászati törvény hatálya alól kiemelt, járványügyi esetekről. (Minderről kikértük az agrártárca hivatalos álláspontját - de nem válaszoltak.) Vad szándékos elejétésének egyetlen módját nem tekinti a jog vadászatnak: a beletrületi vadkilövést. Ezt törvény nem is szabályozza, sőt, az egész meglehetősen ingoványos talaj.

Az Országos Rendőr-főkapitányság, miként a Honvédelmi Minisztérium, nem válaszolt megkeresésünkre. Velük ellentétben a Terrorelhárítási Központ igen, ha nem is túl részletesen:

“A Terrorelhárítási Központ feladatairól rendelkező 295/2010.(XII.22) Korm. rendelet a TEK szàmára nem határoz meg olyan feladatot, amely kapcsolódna az Ön àltal felvetett esethez, azonban amennyiben hivatalos felkérés érkezik részünkre, és a feladat ellátását belügyminiszer úr engedélyezi, természetesen a TEK készen áll a kialakult helyzetben segítséget nyújtani. A Terrorelhárítási Központ felszerelése technikailag alkalmazható a helyzet megoldására.”

Arról tehát nem szóltak, hogy a Nébih eddig megkereste-e öket, de készek és képesek a feladat kezelésére.

Felkészül: XII. kerület

Ezt állítja magáról a főváros XII. kerületének önkormányzata is. Szeptember végén a Pilisi Parkerdő területén, Budapesthez közel ütötte fel a fejét a járvány.

Továbbra sincs magyarázat arra, hogy ha a Nébih közlése szerint “szeptember 25-én és 26-án összesen 5 vaddisznóhullát találtak és mintáztak meg a Pilisi Parkerdő Budakeszi erdészetéhez tartozó, kerítéssel körülhatárolt vadászterületének közigazgatásilag Budaörshöz tartozó részén”, valamint Bognár Lajos főállatorvos elmondása alapján “több száz, a sertéspestis miatt elhullott vaddisznót találtak a Budakeszin lévő vadaskertben” – akkor a hivatal weboldalán miért csak 22 ASP-pozitív esetet dokumentáltak. A főállatorvos arról is igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a fertőzés nem került ki a zárt disznóskertből. Azt azonban már nem mondta el: miként lehet akkor 9, sertéspestisben elhullott vad Budaörs területén?

Budapest XII. kerületében hosszú évek óta jelentős problémát okoznak a budai hegyekből lakott terülere betévedt vaddisznók. A kutatások pedig arra az eredményre jutottak, hogy a vadpopuláció egy része már életvitelszerűen tartózkodik a közigazgatási határokon belül.

Részben a fenti okok miatt, másrészt mivel a fővárosiak által kedvelt kiránduló utak egy része is a hegyvidéki önkormányzathoz tartozik – így a turisták akár a betegség hordozóivá is válhatnak – megkerestük a hivatalt: felkészültek-e arra, hogy a közelükben megjelent az ASP?

“A Hegyvidéki Önkormányzat szakmai megbeszélést tartott az országos főállatorvossal, a NÉBIH igazgató főállatorvosával, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatójával és erdészetvezetőjével, valamint a környező önkormányzatok képviselőivel október másodikán a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban.

Az egyeztetésen résztvevő szakemberek és a hatóság jelenlegi ismeretei szerint a sertéspestis kizárólag a Pilis Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének körbekerített vadászterületét érinti, viszont a szigorúan korlátozott területek határán a turisták találkozhatnak a NÉBIH tájékoztató plakátjaival, amelyek arra hívják fel a figyelmüket, hogy afrikai sertéspestis miatt különösen ellenőrzött területre kívánnak belépni, illetve kit értesíthetnek, ha esetleg elhullott vaddisznót találnak. Az afrikai sertéspestis a vaddisznók és házi sertések megbetegedése, más állatokra és az emberre teljesen ártalmatlan, a gyerekeknek, időseknek sem kell tartania tőle. Még akkor sem, ha bármilyen okból megérintenének egy beteg vagy már elhullott állatot, esetleg a húsából ennének. Utóbbi egyébként teljességgel kizárt, kereskedelmi forgalomba nem kerülhet fertőzött húskészítmény. Annak, hogy a fertőzés máshol is felüti a fejét, a hatóságok jelenlegi ismeretei szerint rendkívül kicsi az esélye, ahhoz az elzárt területen kívül élő állatoknak a fertőzött példányok vizeletével, vérével vagy székletével kellett volna érintkeznie. Amennyiben egy hónap múltán sem találnak az elzárt területen kívül fertőzött állatot, akkor megszűntnek tekinthető a járványveszély. A Hegyvidéki Önkormányzat ezen időszak alatt is folyamatosan végzi a kertekbe, lakóövezetbe betévedt vaddisznók befogását. 

Jelen helyzetben legfontosabbnak a lakosság megfelelő tájékoztatását tartjuk, ezért az önkormányzat kommunikációs csatornáin tájékoztatót teszünk közzé a járvány terjedésének megelőzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.”

Az önkormányzat weboldalán is beszámolt a találkozóról és tájékoztató anyagot is közzé tettek a betegséggel kapcsolatban.

A többi néma csend

Természetesen újból megkerestük a vadászati szakmai vezetőket: véleményezzék a Nébih terveit a hangtompító és az elektronikus céltávcső használatáról, valamint a “külső fegyveres szerv” bevetéséről. Sem Semjén Zsolt, miniszeterelnök-helyettes, a Védegylet elnöke, sem Jámbor László, a Kamara elnöke nem válaszolt többszöri megkeresésünkre sem.

Szerkesztőségünk megjegyzése: közhivatalt ellátó személy – főként olyan, akit egy kisebb vagy nagyobb közösség választott meg az adott pozíció betöltésére – fizikailag bizonyosan képes arra, hogy figyelmen kívül hagyja a neki feltett kérdéseket. Ez azonban - szándéka ellenére – nem a kérdezőt minősíti. Nem lapunkat veszik semmibe e vadászati vezetők hallgatásukkal, hanem az őket megválasztó, minket pedig olvasó vadászokat.