hírek nébih aspMinimum problémás Bognár Lajos főállatorvos bombasztikus bejelentése, amely szerint több száz, ASP-ben elhullott vaddisznót találtak egy zárt kertben. Az viszont biztos: a Nébih fontolgatja a hadsereg bevetésének lehetőségét a betegséggel szemben.

 

“Több száz, a sertéspestis miatt elhullott vaddisznót találtak a Budakeszin lévő vadaskertben - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos kedd reggel. A főállatorvos elmondta, megkezdődött az állatok leölése Budakeszin, hiszen a betegség miatt ki kell üríteni a területet. Hozzátette: az biztos, hogy emberi közvetítéssel jutott be a vírus, hiszen Budakeszi környezetében, a természetben még nincs jelen.” – adta hírül az MTI.

A bejelentés – amely megerősítette a 444 hírét, amely szerint múlt csütörtökön, szeptember 25-én legalább 170 elpusztult vaddisznót találtak a Pilisi Parkerdő disznóskertjében – legalábbis furcsa, annak fényében, hogy a Nébih hivatalos kimutatásaiban nyoma sincs sem a 170, sem “több száz” ASP-pozitív mintának.

hírek nébih asp

Az ellentmondásra rákérdeztünk a hivatalnál: “Szeptember 25-én és 26-án összesen 5 vaddisznóhullát találtak és mintáztak meg a Pilisi Parkerdő Budakeszi erdészetéhez tartozó, kerítéssel körülhatárolt vadászterületének közigazgatásilag Budaörshöz tartozó részén. Jelenleg, ahogy arról közleményünk is szólt, ez az 5 pozitív eset szerepel weboldalunkon az érintett területre vonatkozóan. A weboldalon közzétett, „megállapítások, esetek” adatbázisban a laboratóriumi eredmény dátuma és nem a megtalálás időpontja alapján szerepelnek az információk. E két okból szerepel a táblázatban Budaörs, és a szeptember 28-ai időpont.

A betegség megállapítását követően a hatóság – az előírásoknak megfelelően – miden vaddisznó hullából mintát vesz. A területről beérkezett minták feldolgozása és vizsgálata – beleértve a hétvégét is – folyamatosan zajlik.” – írták kérdéseinkre.

Korábban megírtuk: infromációink szerint új főállatorvosi határozat készül a járvány kezelésére. A Nébih erre reagálva azt közölte: folyamatosan vizsgálják az ASP-járványt, így bármikor sor kerülhet egy újabb főállatorvosi rendelet kiadására. Hozzátették: a tervezés jelenlegi fázisában markánsan új megközelítés nem merült fel.

hírek nébih asp

Utóbbi lényegében azt jelenti: nem tervezik sem a disznóhajtások engedélyezését a fertőzött területeken, sem a drasztikusan csökkentett takarmányozási adagok emelését. Korábban jeleztük: a disznóhajtás a leghatékonyabb módja az állomány gyérítésének, míg a 10 kg/km2/hó-ban maximált takarmányozás a vadállomány nagyobb területen történő mozgását eredményezi.

A Nébih tagadta, hogy felmerült volna a hangtompító és az elektronikus céltávcső engedélyezésének ötelete, amellett azonban továbbra is kitartanak, hogy “az állategészségügyi okokból történő állománygyérítés nem vadászatnak minősül.”

A Nébih azt is egyértelművé tette: csalódtak a vadászatra jogosultak együttműködésében a járvány elleni kűzdelemben. Arra a kérdésünkre, hogy fontolgatják-e fegyveres testületek segítségének ígénybe vételét, kijelentették: “Mivel sajnos a vadásztársaságok önállóan nem tudják teljesíteni a feladatot, így minden egyéb, külső támogatási lehetőséget meg kellett vizsgálnunk.”

Természetesen megkérdeztük a vadászok érdekvédelmi, szakmai szervezeteink vezetőit is a helyzetről, a hadsereg bevetésének lehetőségéről, szakmai álláspontjukról. Mindeddig azonban sem Jámbor László, az OMVK, sem Semjén Zsolt, a Védegylet vezetője nem reagált lapunk megkeresésére.