Semjén Zsolt Károlyi József vadászati világkiállítás hírekNem mertem még megmutatni a költségeket a gazdasági miniszternek – tréfálkozott a FeHoVa megnyitóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A költségvetés nem tekinthető soknak egy világkiállítás kapcsán – reagált lapunknak a szervező miniszteri biztos.

 

A 2021-es Vadászati Világkiállítás előkészítése több szinten is zajlik. Az egyik legfontosabb műhely Károlyi József gróf irodája. A világkiállítást előkészítő miniszteri biztos – információink szerint – már január végén elkészítette a végleges kalkulációt a kormány számára. Ennek egy példányát mutatta fel Semjén Zsolt a FeHoVa megnyitóján mondott beszéde során, majd félig tréfálkozva megjegyezte: nem gyűjtötte még össze a bátorságát ahhoz, hogy a számokat megmutassa Varga Mihály, a költségvetésért is felelős gazdasági miniszternek. Ígérete szerint Lázár Jánossal közösen tárják Varga elé majd a terveket.

Megkérdeztük Károlyi Józsefet: valóban ilyen ijesztően hatalmas számot adott-e le a kormánynak. A miniszteri biztos érdemben nem akart reagálni Semjén tréfájára, mindössze annyit mondott: a kormány feladata, hogy döntsön a világkiállítás megrendezésére csoportosított pénzekről.

Károlyi korábban lapunknak adott interjújában így fogalmazott:

"Most dolgozom ki a költségvetést, amit be fogok nyújtani a kormánynak. Meglátjuk, hogy van-e elég pénz.

– Mennyi pénz?

– Sok.

– Mégis: nagyságrendileg mennyi?

– Nagyon sok."

Ezzel kapcsolatban most annyit mondott: számára egymillió forint is sok pénznek számít.

A költségeket viszont meglehetősen sokféleképpen lehet majd számolni a jövőben. A világkiállítás fő helyszíne a Hungexpo területe, amely a kormány tervei szerint megújul – ez önmagában több tízmilliárdos tételt jelent. Azonban nem kizárólag a világkiállítás az átépítés oka: a területhez a nyolcvanas években nyúltak hozzá utoljára, így indokolt a felújítás, amellett itt lesz 2020-ban az Eukarisztikus Világkongresszus is.

Hasonló a helyzet a 2021-es rendezvényt befogadó másik helyszínnel, az Állatkerttel is. A park több mint 25 milliárd forintnyi állami támogatást kap, hogy három év múlva teljesen megújulva fogadja a látogatókat – ám ezt a költséget sem érdemes a vadászati világkiállítás nyakába sózni.

A korábbi elképzelések szerint a világkiállítás kapcsán számos, vadászati tematikájú múzeum is megújul, valamint újakat is nyitnak. Ez szintén csak közvetve számolható a megrendezés költségei közé.

A fenti, építési költségeken túl a világkiállítás évében – annak szellemiségéhez lazán kapcsolódva – a kormány számos európai és világverseny megrendezését támogatja Magyarországon. A tervek szerint lovas- és lövészsport események is lesznek 2021-ben.

A világkiállításhoz közvetlenül kapcsolódó kiadásokról Károlyi József korábban lapunknak azt mondta: "igyekszem úgy összeállítani a költségvetést, hogy a bevételek fedezzék a kiadások nagyobb részét. Az állam gazdagodik a látogatók költései utáni adóbevételből, de általában is élénkíti a gazdaságot egy ilyen rendezvény. Emellett öregbíti az ország hírnevét."