hírek OMVK Jámbor László vadászjegyA vadászjegy árának duplájára emelése helyett kerülőúton, de ugyan annyi pénzt akar beszedni a Kamara a vadászoktól: a kötelező kamarai tagság díját emelnék 2019-től 10 ezer forinttal.

 

Tavaly májusi elnökségi ülésén döntött arról az Országos Magyar Vadászkamara, hogy kezdeményezi a vadászjegy árának megduplázását, vagyis 20 ezer forintra emelését. Ez összefüggött azzal, hogy a kormány úgy döntött: egyéb bevételek mellett a vadászjegyek árából származó teljes bevételt az OMVK-nál hagyja.

Az akkori kezdeményezés végül több fordulóban is megbukott. Az áremeléshez ugyanis az agrártárcának kellett volna rendeletet kibocsátania, mégpedig a fizetési kötelezettség keletkezése előtt legalább fél évvel. Erre viszont sem 2017-ben, sem idén nem került sor - és a fenti szabályból eredően, három hónappal 2019. január elseje előtt már nem is kerülhet.

Információink szerint azonban a Kamara elnöksége legutóbbi ülésén úgy határozott: ha a vadászjegy árát nem tudja feljebb tornázni, akkor a kötelező kamarai tagság díját emeli meg. Jelenleg 4000 forintot kell minden évben kifizetniük a vadászoknak a vadászjegy kiváltásával párhuzamosan. Úgy tudjuk, az elnökség döntése értelmében az összeg már 2019-től 10 ezer forinttal emelkedne - épp annyival, amennyivel a vadászjegyet akarták megdrágítani.

Ez nagyjából 600 millió forintos plusz terhet jelentene a magyar vadásztársadalomnak.

hírek OMVK Jámbor László vadászjegy

Jámbor László, az OMVK elnöke - fotó: omvk.hu

Az emeléshez alapszabály-módosításra van szükség, ezért – információink szerint – december 18-ra kívánja az elnökség összehívni a rendkívüli küldöttgyűlést, amely erről határozhatna.

Lapunkhoz eljutott információk szerint az emelést az elnökségben azzal indokolják, hogy meglegyen a szükséges forrás a tájegységi fővadászok Kamara alá rendeléséhez.

A tájegységi fővadászok jelen pillanatban az agrártárcához tartoznak, és mintegy összekötő szerepet töltenek be a hatóság és a vadászatra jogosultak között. Információink szerint a Kamara vezetősége az elmúlt hónapokban azon dolgozott, hogy a fővadászok az OMVK fennhatósága alá kerüljenek, míg a minisztérium ezzel a kezdeményezéssel szemben foglalt állás. Úgy tudjuk mind a Kamara megyei szervezetei, mind maguk a tájegységi fővadászok a jelenlegi helyzet fenntartása mellett érvelnek, ellenezve bármilyen változtatást.

A kamarai tagdíj emelésével és a tájegységi fővadászok helyzetével kapcsolatos információkra rákérdeztünk Jámbor László kamarai elnöknél. Amint választ kapunk tőle, cikkünket frissítjük.