hírek Jámbor László OMVKHamarosan újra változik a vadászat jogi környezte - ősszel módosítják a nemrég megjelent végrehajtási rendeletet.

 

Összevont ülést tartott az OMVK és az OMVV Elnöksége – tájékoztatott a kamara. A május 23-án a budapesti, Medve utcai központban folytatott egyeztetésen elhangzott egyebek mellett, hogy a vadgazdálkodási alapra már idén lehet pályázni, és a nyár végéig elkészülhet a vadászati érdekképviseletek Vadászati Világkiállításra vonatkozó elképzeléseit tartalmazó anyag.

Az egyeztetésen az Országos Magyar Vadászati Védegylet Elnökségének tagjai elfogadták a szervezet és vállalkozása, a Hungarojagd Kft. 2016-os tevékenységéről szóló beszámolókat illetve a 2017-es terveket. Dr. Jámbor László az Országos Magyar Vadászkamara elnökeként és az OMVV alelnökeként elmondta, hogy a két szervezet munkája az elmúlt évben is szorosan összekapcsolódott.

hírek Jámbor László OMVK

A Vadászati törvény végrehajtási rendeletéről

Pechtol János, az OMVV ügyvezető elnöke és az OMVK főtitkára tájékoztatta a jelenlévőket a vadászati törvény végrehajtási rendeletének megjelenéséről. Kiemelte: az időhiány miatt több kérdéskör szabályozásának finomhangolására a jövőben lesz lehetőség, erről az illetékes Földművelésügyi Minisztérium is biztosította az érdekképviseleteket. A vhr. módosításával összefüggésben dr. Jámbor László megjegyezte: az OMVK többletforrásait, amelyekből az Országos Vadgazdálkodási Alapot képezheti a szervezet, nem veszélyezteti semmi. A jogszabály-módosítás ugyan nem tartalmazza a vadászjegy árának jövőbeni többletforrást biztosító emelését a jelenlegi 10 000 forintról 20 000-re, ám ennek jogtechnikai okai vannak. A rendelet e vonatkozásban a tervek szerint, már idén ősszel módosulhat és a vadászjegy ára várhatóan 2018-tól változhat. A legfontosabb rendelkezéseket ugyanakkor már most tartalmazza a vhr., így a hivatásos vadászokra és a szakmai irányítókra vonatkozó, az OMVK által szorgalmazott előírásokat, azon mentességeket, amelyeknek hála nem szorulnak ki a rendszerből jelenleg munkaviszonyban álló idősebb hivatásos vadászok, vagy éppen az éjjellátók birtoklásának tilalmát. Folyamatban van a vadkárprotokoll, a vadkárszakértők végzettségi és visszahívhatósági kritériumrendszerének kidolgozása is, melyek várhatóan jogszabályi szintre lesznek emelve.

Vadászati Világkiállítás

A 2021-es magyarországi Vadászati Világkiállítással összefüggésben az OMVK elnöke arról tájékoztatott, hogy egy nemrégiben a Parlamentben tartott, dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és OMVV elnök által összehívott szűk körű egyeztetésen többek között a vadászati érdekképviseletek számára is kijelöltek feladatokat. Alapvetően a vadászat társadalmi elfogadottságának növeléséhez kapcsolódó programok és a magyar vadgazdálkodás eredményeinek és lehetőségeinek bemutatása tartozik az OMVK-hoz és az OMVV-hez. A Kamara és a Védegylet megyei Területi Szervezetei augusztus végéig megyékre lebontva összeállítják, milyen eseményeket és programokat terveznek 2021-ben, és a Világkiállítás szervezőbizottsága ezen anyagot is beépíti a terveibe.

Az eddigi elképzelések között szerepel – a teljesség igénye nélkül – egy a szokásosnál nagyobb szabású Országos Vadásznap, a Hagyományos Vadászati Módok Ünnepe gödöllői helyszínnel (ennek már többéves hagyományai vannak) vagy éppen egy nemzetközi vadászkürt fesztivál megszervezése Sopronban. A közönségprogramokat kiegészítik szakmai konferenciák, miután négy év múlva már érdemi tapasztalataik lesznek a magyar vadgazdálkodóknak az Országos Vadgazdálkodási Alap működésével kapcsolatban. Természetesen nem maradhatnak el a trófeabemutatók sem. Pálinkás Róbert, a Zala megyei Vadásztársaságok és Vadgazdálkodók Szövetségének elnöke és a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója az intézményhez tartozó Vadászati Múzeum tervezett bővítéséről számolt be. Az új szárnyak építése mellett egy jelenleg üres épületben berendeznének egy kifejezetten a hagyományos vadászati módokat bemutató kiállítást is. Ez Gödöllő mellett a kiállítás egész időszaka alatt reprezentálhatja vadászait tradícióinkat. Az érdekképviseletek a következő években a 2021-es események beharangozásából is kivehetik a részüket: a nemzetközi vadászati kiállításokon a 22 állami erdőgazdasággal és a Nemzeti Turisztikai Ügynökséggel közösen szerepelhetnek a tervek szerint.

A Világkiállítás korábban meghatározott sarokpontjai nem változtak: augusztus 20-ától október 23-áig tart a rendezvénysorozat törzsideje, de ezen kívül az egész 2021-es évben zajlanak majd kapcsolódó, fiataloknak és a nagyközönségnek szóló, a vadászat társadalmi elfogadottságát javító programok az ország egész területén.

Országos Vadgazdálkodási Alap

Szó esett az Országos Vadgazdálkodási Alapról is, amely működésének részleteit az OMVK Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottsága dolgozza ki. Ez pályázati rendszerben működik majd, a működés szabályait és a célokat pedig az OMVK Elnöksége hagyja jóvá. A tervek szerint a részletszabályozás elkészül szeptember 15-éig, az Elnökség jóváhagyása után az alap idén 200 millió forinttal elindulhat, és pályázni is lehet majd. A kifizetés jövőre lesznek esedékesek, így 2018-ban az eleve betervezett 650 millió forint kiegészül a 2017-ről átkerülő összeggel is – tájékoztatott dr. Jámbor László. A Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság elnöke, dr. Varga Gyula hangsúlyozta a megyei vadgazdálkodási bizottságok szerepét, lévén ezek bírálják majd el a beadott pályázatokat.

Országos Vadásznap 2018

Az OMVK és az OMVV Elnöksége döntött a 2018-as Országos Vadásznap helyszínéről is. Hajdú-Bihar megye (Debrecen), Vas megye (Sárvár) és a Borsod-Abaúj-Zemplén megye (Putnok) közül az utóbbira esett a választás. Az eseményen közreműködik majd a szlovák vadászkamara is.

(fotó: OMVK | Földvári Attila)