Tavaly december 6-án este leégett Balog István hivatásos vadász, környezeti nevelő lakásának is helyet adó háromszintes faház. A lakásban a tűz martaléka lett szakkönyvtára, élete gyűjteményének, emlékeinek legféltettebb, legkedvesebb darabjai.

 

Odaveszett még számítógépe, profi fotós és filmes technikája, sörétes és golyós vadászfegyvere, távcsövei, fegyverlámpái, teljes felszerelése és vele teljes hétköznapi és terepi vadászruházata a bakancstól a vadászkalapig.

Balog István 45 éve vadász. Sopronban, dr. Bencze Lajos tanszékén végzett 1974-ben, s szerzett felsőfokú vadgazdálkodási végzettséget. Közel másfél évtizedes hivatásos vadászi, vadásztársasági fővadászi munka következett. Jelenleg, immár 30 éve, környezeti nevelő, aki a természet ismeretére, védelme szükségességére oktat, nevel minden korosztályt. Ennek keretében feladatának tekinti az ifjú vadászok és hivatásos vadászok képzését is – e tevékenységéért NIMRÓD Vadászérem kitüntetésben is részesült.

Fórumokon, előadásokon, kiállításokon népszerűsíti a vadászatot, igyekszik tiszta képet adni a nagyközönségnek a vadászat tartalmiságáról, etikájáról, hagyományairól, szükségességéről, természetmegőrző szerepéről. Az a fajta ember, aki szolgálja a vadászat nemes ügyét. Az a fajta világjáró vadász, aki nem fegyverrel járja a világot, hanem fényképezőgéppel, kamerával – a célja megismerni, megörökíteni, továbbadni a természet titkait (több mint 700 előadást tartott).

Gróf Széchenyi Zsigmond születésének 100. évfordulóján emlékhelyet teremtett, avatott Kenyában a Masai Mara Nemzeti Parkban nagy elődünk tiszteletére. 2014-ben Alaszkában járt nyomdokain.

Jelenleg a Bánkon működő ÖKO-Land Tábor vezetője, és legújabb „gyermeke” a 2017-ben a vadászkamarával együtt ott sikeresen megvalósított ifjúsági vadásztábor volt, mely a tervek szerint egy sorozat első állomása.

Előadásaival a megyei vadásznapokon vagy akár a Vadász Könyvklub Egyesület összejövetelein is gyakran találkozhatunk.

A tragikus tűzeset megsemmisítette Balog István élete művét. Kérjük, aki tud, segítsen talpra állnia.
Az
OTP Bank 11773418-00748278 számú számlájára küldhetik adományaikat.

(Forrás: omvk.hu)