Október 30-án afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét erősítették meg a Bihar (Bihor) megyei Érselénd (Silindru) egyik kis létszámú házisertés-állományában, majd ezt követően a település egy másik állományában is. A kitörések körül elrendelt védő- és megfigyelési körzetek egy része Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik.

 

A Román Állategészségügyi Hatóság ASP vírus jelenlétét erősítette meg a Bihar (Bihor) megyei Érselénd (Silindru) település két kis létszámú házisertés-állományában. A kitörések körül elrendelt 3 km-es sugarú védőkörzet és a 10 km-es sugarú megfigyelési körzet Magyarországra, Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik – jelentette a Nébih.

Az újonnan elrendelt körzetek magukba foglalják annak a megfigyelési körzetnek a teljes területét is, ami a július végi Kiskereki (Cherechiu) településen történt megállapítás miatt érintette Hajdú-Bihar megyét.

Az említett kitörésekkel kapcsolatban mind a román, mind a magyar állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megtették a szükséges intézkedéseket.

A romániai kis létszámú állományokban előfordult esetek ismételten bizonyítják, hogy a hazai kis- és nagy létszámú sertéstartók számára, a betegség megelőzése és terjedésének megakadályozása érdekében, kiemelten fontos a járványvédelmi előírások fokozott betartása.