kés bicska zubehör FeHoVaVadászat során egy jó kés majdnem annyira nélkülözhetetlen, mint a megfelelő fegyver. A FeHoVa kiállításon Belencsák Mihállyal, egy négy generációs késkészítő család nagy öregjével beszélgettünk.

 

– Milyen a jó kés?

– Ez attól függ, kinek mire van szüksége. Attól jó a kés, ha egy mester szépen megcsinálja és az a gazda, aki megveszi, megfelelően karban tartja. Akkor lesz jó egy kés. Mert hiába csinálok én jó kést, ha olyan emberhez kerül, aki lehet, hogy tönkre teszi. Ha rendes karban van tartva, ahogy egy autó is, akkor sokáig jó szolgálatot tud tenni.

– Hogy megfelelően kell megfelelően karban tartani?

– Csak kövön szabad élezni, 600-as vagy 1000-es fenőkön. Csak azon szabad fenni, körkörös mozgással. Különböző, huzagolt fenőacélokat lehet kapni, de azokat nem szabad használni, mert tönkre teszik a kést, a finom élét leveszik.

kés bicska zubehör FeHoVa

– Egy vadász számára milyen az ideális kés?

– A vadászoknak rövid, 8-9 centiméter hosszú pengét érdemes venni. Az igazi vadászok, akik tényleg használják a kést, ilyet keresnek. Jellemzően a kezdő vadászok vesznek hosszabb pengéket, mert azt hiszik, hogy a nagyobb késsel könnyebben lehet dolgozni. Pedig éppen fordítva van. Hiszen például a zsigerelésnél a rövid, éles penge az ideális, azzal könnyebb elkerülni a belek megvágását.

– Kés vagy bicska?

– Az én mesterségem hivatalos megnevezése: késműves és műköszörűs. Az volt az apám is, a nagyapám is, hárman vagyunk testvérek, szintén késesek, és az unokaöcséim is ezzel foglalkoznak már. Ők a negyedik generáció. Azt kell pontosan látni, hogy a bicska becsukható, tehát az egy szerkezet. Ezt nem tudja mindenki megcsinálni. Sok fiatal késes a szakmában csak tőröket gyárt. Egy tőrt elkészíteni annyi, hogy egy vaslapot körbedolgoz, tesz rá egy szép nyelet, kiélezi, van már kész is. De egy bicskát megcsinálni, aminek pontos szerkezete, rugója, pengéje, támasztója van – na, ahhoz tudás kell. Ha most elrajzolnánk egy tőrt, egy laikus is meg tudná csinálni. De egy bicskát a jól és tartósan működő szerkezetével már biztosan nem.

kés bicska zubehör FeHoVa

– Melyik a népszerűbb?

– Bicskából adunk el többet. Mindig örülök, ha egy késemet vagy bicskámat megveszi valaki, mert tudom: azt nap mint nap használni fogja. Ezért is dolgozunk elérhető árakon. Kapni igazán drága tőröket, de ezek általában a vitrinben végzik és ott mutogatják egymásnak a vadászok, de nem használják azokat. Az én tőreimet ki merik vinni vadászni.

– Milyen alapanyagot használ?

– Kétféle acéllal dolgozom: a Böhler 440 és a Böhler 440c-vel. Az utóbbi nagy keménységű acél, míg az előbbi egy általánosabb anyag, amivel minden késes dolgozik. A C-s kemény, tartós, azonban ennek hátulütője is van: egyszer ennek is elmegy az éle, viszont egy laikus nem tudja megfenni, mert annyira kemény az anyag, hogy csak speciális kővel lehet visszahozni az élét.