zubehör éjjellátó céltávcső keresőtávcső FeHoVaVadászat során használni törvénytelen, forgalmazni teljesen legális - a különböző elektronikai rásegítésű céltávcsöveknek komoly piaca és forgalma van Magyarországon.

 

A FeHoVa optikákat kínáló standjai tömve vannak a legkülönbözőbb, elektronikus rásegítésű távcsövekkel. A nemrég elfogadott vadászati törvény-módosítás minden vadász számára legálissá tette az éjjellátó vagy hőképet mutató keresőtávcsövek használatát. Ez az engedmény is komoly etikai vitákat váltott ki a vadászok körében: a lapunknak nyilatkozók mindegyike amellett tört lándzsát, hogy ilyen, az emberi képességeket fokozó eszközök használata etikátlan a vadászat során. (A vadászkamar alapszabálya is ezt írja, emellett a vadásztársaságoknak lehetőségük van a törvényi engedmény ellenére saját területükön tiltani az ilyen keresőtávcsövek alkalmazását.)

A céltávcsövek esetében a törvény és az etika is egy oldalon áll: vadászat során még birtokolni sem lehet ilyen eszközt, nemhogy használni. (A jogszabályok szerint a vadászat kezdetének az minősül, amikor a beírókönyvbe kerül a vadász aláírása.) Azt azonban semmi nem tiltja, hogy a vadászboltok, optikai szaküzletek forgalmazzanak ilyen céltávcsöveket. Akad is bőven a vadászati kiállítás standjain.

zubehör éjjellátó céltávcső keresőtávcső FeHoVa

Több, lapunknak név nélkül nyilatkozó kereskedő elmondta: hivatalosan ezeket az eszközöket airsoft játékokhoz árulják – de természetesen vadászfegyverekre is épp úgy felszerelhetőek.

– Minden vásárlónknak elmondjuk, hogy az ilyen céltávcső használatára milyen szabályok vonatkoznak – mondta az egyik forgalmazó. – Az már nem a mi felelősségünk, hogy a vevő mit kezd a saját céltávcsövével.

Több beszélgetés során is előkerült a hasonlat: egy konyhakéssel egyként lehet répát szeletelni vagy a házastárs hátába állítani. Egyik tevékenységért sem tehető felelőssé, aki legálisan eladta a kést.

zubehör éjjellátó céltávcső keresőtávcső FeHoVa

A másik, gyakori érv a forgalmazóktól: ha idehaza betiltanák az árusítást, a potenciális vevők könnyen hozzájuthatnak a céltávcsövekhez a környező országokban – vagyis a használat szempontjából ugyan ott tartanánk, miközben az államkassza is elesik a adóbevételektől.

Miközben egyetlen olyan vadászt sem találtunk, aki nyíltan vállalta volna: akár csak elektronikus rásegítésű keresőtávcsövet használna, a boltok forgalma arról tanúskodik, hogy igen kelendőek ezek a termékek. Sőt, az eladók arról is beszámoltak: a törvényi változás nem hozott jelentős fellendülést a keresletben. Az egyik kereskedő szerint a piac már így is telített, aki akart ilyen eszközt, az már megvette – függetlenül a jogszabályok adta keretektől. A tiltott céltávcsövekről ez ugyan nem mondható el, de az egyik eladó megfogalmazása szerint: már azokat is csipegetik a vadászok.