zubehőr íjászat ATAA hétvégén tartották a világ legnagyobb íjász-várását, az Archery Trade Association-t Indianapolisban. Mutatjuk az 5 legjobbnak ítélet terméket.

 

A szubjektív listát a bemutatóról az American Hunter szaklap válogatta össze.

1, Ravin R20 számszeríj

zubehőr íjászat ATA

Kategóriája egyik legdrágább eszköze a Ravin cég új, R20 jelzésű nyílpuskája. A fegyvert a tavaly bemutatott, akkor forradalminak szánt R15-ös fejlesztés vázára építették. Az újdonság most nem a felépítésben, hanem a belső részek extrém pontosságában, finomhangolásában és a még biztonságosabb kezelhetőségben rejlik. Az új nyílpuskán felajzott állapotban is lehet módosítani, így igazítva a szükséges hatótávolságot az adott szituációhoz. Az új megoldásoknak köszönhetően a gyár szerint a nyílvessző az elképesztő 504 km/órás sebességet is képes elérni a kilövéskor. A fegyver ára a bemutatón 2650 dollár – nagyjából 700 ezer forint. (Szemben az amerikaival, a magyar jogszabályok tiltják a nyílpuskával történő vadászatot!)

2, Primos Double Bull SurroundView 360°

zubehőr íjászat ATA

A termék nem más, mint egy álcasátor, azonban a gyártója azt hirdeti róla: bár a vadászt elrejti a vad szeme elől, aki belül van, zavartalanul szemlélheti az környezetét, mégpedig vakfolt nélkül, 360 fokos szögben. A cél elérése érdekében egy speciális, belülről áttetsző anyagot fejlesztettek ki, míg a sátor kívülről csak a mináját mutatja. A vállalat szerint fejlesztésük forradalmasíthatja a vadászatban használt álcák piacát. A termék ára 499 dollár – 135 ezer forint.

3, Garmin Xero A1i Bow Sight

zubehőr íjászat ATA

A cég kifejezetten íjászok számára fejleszt különböző, a vadászatot megkönnyítő eszközöket – ilyen a most bemutatott infravörös távolságmérő is. A XeroA1i úgy helyezhető el az íjon, hogy a lövés előtti pillanatban csupán egyetlen érintés szükséges a működésbe hozásához, nem kell elengedni a fegyvert vagy módosítani a célzáson. A XeroA1i nem csupán a távolságot határozza meg azonnal, de piros ponttal megjelöli az ideális célzási pontot is – amelynek kijelölésekor automatikusan kompenzálja a távolságot és a lövés szögét. A lövés pillanatában az eszköz üzenetet küld(het) már Garmin termékeknek, például a Fenix okosórának: egyebek mellett rögzíti a vad pontos helyének GPS koordinátáit, így segítve az esetleg szükséges utánkeresését. Ára 999 dollár - 270 ezer forint.

4, Gearhead X16 Tactical Aluminum Crossbow

zubehőr íjászat ATA

Ez a nyílpuska talán a legfuturisztikusabb az ATA shown bemutatott darabok közül. A tisztán alumínium váz miatt a fegyver alig két kilogrammot nyom, az alkalmazott technikai megoldások miatt egyetlen mozdulattal összecsukható és elcsomagolható. Az idén bemutatott újításoknak köszönhetően a fegyver minden alkatrészében sikerült a gyártónak minimalizálni a súrlódást, így nem csupán energiát nem veszít a használója, de a fegyver is kiemelkedően halk lesz. Ára: 1699 dollár - 460 ezer forint. (Szemben az amerikaival, a magyar jogszabályok tiltják a nyílpuskával történő vadászatot!)

5, NOMAD Duo-Down Hoodie Vest

zubehőr íjászat ATA

Az ATA-n bemutatott tonnányi ruha közül a szaklap a NOMAD cég legújabb mellényét emelte ki - nem véletlenül. A pillekönnyű, ám bélelt, így folyamatosan melegen tartó darabot vízlepergető réteggel vonták be, így esőben vagy nedves környezetben is remek szolgálatot tesz. A mellény egyik nagy előnye, hogy kapucnival látták el, a vadász még teljesebb megóvása érdekében. A termék ára 109 dollár – 30 ezer forint.