vadászjegy OMVK Jámbor LászlóA szokásoktól eltérően nem január első napjától, csak a közepétől lehet kiváltani a vadászjegyet – immár dupla áron. Aki azonban a következő másfél hónapban ezt elmulasztja, az nem csupán a vadászatról mondhat le, de fegyvert is illegálisan tart.

 

A vadászjegy árának megduplázása körüli viharok miatt korábban az is felmerült: csak februárban lehet majd kiváltani az aktuális vadászjegyet. Erre végül nem került sor, ennek ellenére nem január elsejétől, csak 14-től van mód a vadászjegyek érvényesítésére.

Az árduplázás miatt immár 20 ezer forintba kerül a jegy. Emellett ilyenkor kell kifizetni a 4 ezer forintos, kötelező kamarai tagság díját és a felelősségbiztosítást is. Utóbbi a vadász döntése alapján lehet ezer vagy kétezer forint. (Kamarai tagdíjat 70. életévét betöltött vadásznak már nem kell fizetnie.)

Összesen tehát 25 vagy 26 ezer forintot készítsen, aki megújítja a vadászjegyét – és tartsa magánál személyi igazolványát, lakcímkártyáját, valamint jelenleg még érvényes vadászjegyét.

A jegy kiváltása azonban nem csak a vadászati lehetőség megtartása miatt fontos. A hatályos jogszabályok szerint vadászfegyver tartására vonatkozó engedély egyik alapfeltétele az érvényes vadászjegy megléte. Vagyis március elsején, akinek nincs érvényes vadászjegye, de tart otthon vadászfegyvert – bármennyire is szabályos körülmények között – elveszíti a tartási engedélyét. Ezzel – a törvény betűje szerint – azonnal megvalósítja a fegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűncselekményét. A rendőrségi gyakorlat azonban nem ennyire szigorú - de bármennyire is elnézőek a hatóságok, komoly bonyodalmat okoz magának, aki elmulasztja időben megújítani a vadászjegyét.

Lapunknak korábban Jámbor László, az OMVK elnöke azt nyilatkozta: a vadászjegy árának emelése a vadgazdálkodási alap hatékonyabb működését szolgálja.