Társadalmi vitára bocsátotta a kormány honlapján az agrártárca az "egyes vadgazdálkodással összefüggő miniszteri rendeletek módosításáról" szóló előterjesztést. Ennek része a vadászjegy árának megduplázása.

 

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt: már november végén elkészült az agrárminisztériumban az a rendelet-módosítási csomag, amelynek egyik eleme a vadászjegy árának 10 ezerről 20 ezer forintra emelése.

A jogalkotási törvény értelmében a minisztérium köteles volt társadalmi vitára bocsátani a jogszabály-tervezetet - ennek tett eleget a kormányzati honlapon történő megjelentetésével. Igaz, az nem szerepel az oldalon, hogy a tárca jogi főosztálya meddig várja a beérkező véleményeket.

A jogszabály-tervezet indoklása szerint: "A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény és a végrehajtásáról szóló miniszteri rendelet módosításainak egyik fontos új iránya, hogy az elmúlt évtizedek negatív tapasztalataiból okulva a jogszabályi környezet megreformálásával megpróbálja a vadgazdálkodási ágazat pénzügyi helyzetét rendezni.

Az Agrárminisztérium, mint közigazgatási hatóság jár el a vadászterület különleges rendeltetésének megállapítása, valamint a vadászvizsgát megelőző tanfolyam szervezésének engedélyezése tárgyában indult hatósági eljárásokban, amelyek lefolytatásáért igazgatási- szolgáltatási díjat kell fizetni."