Megjelent az agrárminisztérium rendelete, amely tízezerről húszra emeli a vadászjegy árát. 

 

"A Rendelet 50. § (1) bekezdésében, az „állami vadászjegy” szövegrész helyébe a „vadászjegy”, a „tízezer” szövegrész helyébe a „húszezer” szöveg lép." – olvasható a Magyar Közlönyben csütörtök éjjel megjelent agrár miniszteri rendeletben. A jogszabály a vadászati törvény végrehajtási rendeletét módosítja így. A megjelenésére mindössze egyetlen napot kellett várni azt követően, hogy kihirdették az agráriumra vonatkozó salátatörvényt - ez teremtette meg a jogi alapját a mostani emelésnek.

A korábbi hírekkel ellentétben az áremelésre nem egy hónap múlva, hanem január elsejével kerül sor. Így szükségtelenné válik, hogy a vadászjegyek kiadását februárra korlátozzák.

A rendeletmódosításban az is szerepel: „(1a) A vadászati engedély kiváltása a) megkezdett harminc naponként tízezer forint, b) egy évre százezer forint. (1b) A fel nem használt vadászati engedély nem váltható vissza. A vadászati engedély elvesztése, megsemmisülése esetén a pótlásként kiadott engedély után a teljes összeget kell ismételten megfizetni.”

Utóbbi módosítás mindössze az "állami" kifejezést törli az eredeti szövegből, a külföldiek által kiváltandó engedély árát nem változtatja.

Korábban Jámbor László, az OMVK elnöke lapunknak azzal indokolta az engedélyek árának változatlanságát, hogy: "A vadászati engedélyek emelése nehezen indokolható, hiszen a külföldről hazánkba érkező vadászok időarányosan eddig is nagyságrenddel magasabb összeget (a vadászati engedély éves díja százezer forint) fizettek vadászatra feljogosító dokumentumért. "

A vadászati engedélyek ára - ahogy a vadászjegyé is - 2004 óta változatlan, azonban a forint az elmúlt 14 évben jelentősen gyengült az euróhoz képest. 2004 végén 245 forintot kellett adni egy euróért, míg most 320 fölött a középárfolyam, így a valójában a külföldiek számára jelentős árcsökkenés könyvelhető el.

Az emelés szükségességéről az elnök kijelentette: "A vadászjegy áremelésre azért van szükség, hogy az Országos Vadgazdálkodási Alapot megfelelő nagyságrendben működtetni tudjuk. Az emelés teljes összege ebbe az alapba kerül."