Akár 300 ezer forintnál is többet kereshetnek a hivatásos vadászok. Legalábbis ezt szeretné elérni a Kamara.

omvk hírek hivatásos vadász jámbor lászló

 

„Ha sikeres és eredményes vadgazdálkodást akarunk folytatni az országban, akkor annak meg kell teremteni a személyi feltételeit is.” – mondta korábban lapunknak Jámbor László, az Országos Magyar Vadász Kamara elnöke. A felvázolt rendszer lényege, hogy egyaránt támaszkodik a hosszú távú, fenntartható vadgazdálkodás rendszere a nemrég kinevezett tájegységi fővadászokra, a hivatásos vadászokra és a jogszabályok betartását kikényszerítő hivatalra.

A rendszer nélkülözhetetlen eleme a vadászatra jogosultak – vagyis a vadásztársaságok – által alkalmazott hivatásos vadászok. A vadászati törvény módosítása után a társaságoknak – a vadászterület nagyságának függvényében – 4000 hektáronként legalább egy hivatásost kell kizárólagosan alkalmazniuk, 8 órás munkaidőben. Korábban Jámbor ígértet tett: „A törvénybe nem kerülhetett bele, ezért kamarai szinten adunk ki hamarosan egy ajánlott hivatásos vadász bértáblát, amely végzettség és tapasztalat szerint differenciál a hivatásos vadászok között.”

omvk hírek hivatásos vadász jámbor lászló

A törvénymódosítás előtt is kötelesek volta a társaságok hivatásos vadászokat alkalmazni, azonban általában a szomszédos vadásztársaságok „megosztoztak” a hivatásosokon, vagyis 4-4 órában, a minimálbénél is sokkal kevesebbért alkalmazták őket. Természetesen a zsebbe fizetés sem volt ritka a rendszerben.

A vadásztársaságok számára komoly terhet jelent a törvény módosítása, hiszen a tagok befizetéséből, bérvadásztatásból és a vadhús értékesítéséből kell beszedniük annyi pénzt, amennyiből a hivatásos állomány bérét, az esetleges vadkárt, takarmányt és a vadászati berendezéseket – mint a les vagy az etető – kell finanszírozniuk.

Az OMVK honlapján most megjelent a javasolt bértábla a hivatásos vadászok számára:omvk hírek hivatásos vadász jámbor lászló

A Kamara a bértábla megjelenésével együtt közleményben kijelentette: „Tudatában annak, hogy a hivatásos vadászok a következő üzemtervi ciklusban a vadgazdálkodás és vadászat legmeghatározóbb szereplői lesznek, fontosnak tartjuk, hogy bérezésük, anyagi elismerésük végzettségüknek és munkájuk színvonalának megfelelően történjen. Ennek érdekében az alábbi bértábla közreadásával kívánjuk a vadászatra jogosultak tervezését segíteni. A hosszú távra tervező vadgazdálkodók tudják, és számukra nem kétséges, hogy a szakszerű munkára fordított befektetés – így a hivatásos vadászok korrekt bérezése is – egyértelműen megtérül.”

omvk hírek hivatásos vadász jámbor lászló

A táblázatbal lévő összegek a legkisebb - ajánlott - fizetés mértékét jelentik. Emellett a hivatásos vadászokban biztosítani kell egybek mellett megfelelő ruházatot, fegyvert, lődíjat. Amennyiben a vadásztársaság bármelyik, jogos járandóság juttatását elmulasztja, úgy akár a vadászati jogának felfüggesztésével is büntetheti a hivatal.

Köszönjük a képeket az Országos Magyar Vadász Kamarának.