Miközben a világban egyre több állam tiltja a vadászat során a drónok használatát, a magyar jogszabályok sehol nem említik az eszközt, vagyis nem tilos az alkalmazása.hírek drón omvk pechtol_jános kakucsi-csernák_zoltán

 

– A jelenleg hatályos joganyag, a vadászatra és a vadászokra vonatkozó törvények, rendeletek nem rendezik ezt a kérdést, nem foglalkoznak a drónokkal, vagyis semmi nem tiltja a használatukat – mondta a Magaslesnek Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) főtitkára. – A drón nem tekinthető vadászati eszköznek, de nem szerepel azon a listán sem, amely a vadászat során nem használható felszereléseket listázza.

A törvényhozók figyelmét egy 2012-es, alaszkai eset irányította rá az egyre olcsóbban és könnyebben hozzáférhető drón-technológiában rejlő veszélyekre. Nagy felháborodást keltett, amikor kiderült: egy csapat vadász drón bevetésével cserkelt be, majd terített le egy jávorszarvasbikát. Az USA több állama, köztük az érintett Alaszka is, néhány éven belül jogszabályokban rögzítette/szűkítette a drónhasználat lehetőségét.

hírek drón omvk pechtol_jános kakucsi-csernák_zoltán

Mivel Alaszkában a mai napig jogszerű az összefüggő erdőségek felett kisrepülővel szállva feltérképezni a vadállományt, sőt, akár egy konkrét vadat is megfigyelni, így a drónokat sem tiltották ki teljesen. Azonban csak azzal a megkötéssel használhatóak ezek az eszközök, hogy a segítségükkel megtalált vadat csak 24 óra elteltével lehet elejteni.

Tavaly novemberben a magyar országgyűlés is szabályozta a drónok ügyét, azonban csak a polgári repülés szempontjából. Az akkor kivételesen szigorúra sikeredett jogszabályt a későbbi végrehajtási rendelet finomította némileg. Így jelen pillanatban a 250 grammnál kisebb tömegű eszközök játéknak minősülnek, azokat nem kell regisztrálni, röptetésük során nincs lényegi megkötés. Csak az ennél jóval nagyobb forgószárnyúakra érvényesek a legszigorúbb szabályok - így például a legkomolyabb, 25 kg-nál nagyobb eszközök reptetéséhez már külön vizsgát kell tenni, és felszállás előtt meg kell bizonyosodni a légtér zavartalanságáról.

Azt a főtitkár is elismerte, hogy a drónok alkalmasak lehetnek pihenőhelyükön lévő állatok felkutatására – akár hőkamerával is –, vagy megzavarására, terelésére.

– A jogszabályok megalkotásakor fel sem merült a drónok kérdése, de az bizonyosan látszik, hogy ezeknek az eszközöknek a használata a vadászat során súlyosan etikátlan – mondta Pechtol János.

– Külön kell választani a vadászatot és a vadgazdálkodást – mondta lapunknak Kakucsi-Csernák Zoltán, a magyar drónszövetség elnöke. – A különböző eszközök remek lehetőséget biztosítanak a vadászoknak a vadkár felmérésre, az állatállomány megfigyelésére, adatfelvételre. Sőt, akár az orvvadászok ellen is nagy segítséget nyújthat, hisz különböző tartományokban képes érzékelni a fényt, így éjszaka sem lehet elbújni előle. Ahhoz hasonlóan, ahogy ma a déli határszakaszon teljesítenek drónok szolgálatot, az illegális vadászok felderítésére is alkalmasak a drónok. Azonban a vadászat során a drón használata hihetetlenül etikátlan, sőt, undorító lenne.

hírek drón omvk pechtol_jános kakucsi-csernák_zoltán

A szövetség vezetője tart attól, hogy a vadásztársaságok helyett első sorban épp az orvvadászok látják meg a fantáziát az eszközökben, azért kezdeményezné, hogy a törvény külön büntetést szabjon ki azokra, akik a vad ellen vetik be drónjaikat.

A kamara főtitkára lapunknak elmondta: a vadászati törvényhez várhatóan április közepén megjelenő új végrehajtási rendelet még biztosan nem foglalkozik a drónokkal.