hírek OMVK Jámbor LászlóVagy a vadászjegy, vagy a kamarai tagdíj emelkedik 10 ezer forinttal - derült ki Jámbor László, OMVK elnök tájékoztatásából. A pénz a Vadgazdálkodási Alapba kerül. A tájegységi fővadászok maradnak a minisztériumnál.

 

– Sem a kamarának, sem az elnökségnek nem célja a kamarai tagdíj emelése – közölte lapunkkal Jámbor László, az OMVK elnöke. Lapunk korábban beszámolt arról, hogy a legutóbbi elnökségi ülésen felmerült a jelen pillanatban 4000 ezer forintos, kötelező tagság díjának 14 ezer forintra emelésének ötlete. Ezt Jámbor László megerősítette: "valóban tárgyalt arról az elnökség, hogy ha az agrártárca nem emeli meg 10 ezer forinttal a vadászjegy árát, akkor máshonnan kell az OMVK-nak pénzt szereznie".

A kamara és a Védegylet közösen kezdeményezte egy éve, hogy a 10 ezer forintos vadászjegy árát duplázza meg a tárca. Ezt csak miniszteri rendelettel lehet megtenni – azonban tavaly, egyesek szerint a választási kampány miatt – nem tette meg a kormányzat.

– Most ígéretet kaptunk arra, hogy idén megtörténik az emelés. Ez az összeg pedig a Vadgazdálkodási Alapba kerül egy az egyben – mondta az elnök. – Kizárólag akkor kerülhet sor a tagdíj emelésére, ha valamiért mégsem történik meg a vadászjegy árának duplázása. Erről pedig nem az elnökség, hanem a küldöttgyűlés dönthet. Tisztában kell lenni azzal, hogy vagy drágul a vadászjegy, esetleg alternatív megoldásként a kamarai tagság, vagy nem tudjuk működtetni a Vadgazdálkodási Alapot. Döntenünk kell.

Ezzel egyben cáfolta azt az információt is, hogy az esetleg a kamarához kerülő tájegységi fővadászi rendszer finanszírozása miatt van szükség a plusz forrásra.

– Nem harcolunk a tájegységi fővadászi rendszer kamarához kerüléséért – jelentette ki Jámbor László. – A kamara hosszú távú tervei között szerepel, hogy hajlandóak vagyunk átvenni fővadászokat, amennyiben a kormány így dönt, és ehhez a szükséges, 600 milliós forrást is biztosítja. Jelen pillanatban az biztosnak látszik, hogy 2019-ben nem változik a jelenlegi rendszer, vagyis az agrártárca felügyelete alá tartoznak továbbra is a fővadászok.

Jámbor László fontosnak tartotta kiemelni: a december 18-ra összehívott küldöttközgyűlés nem tekinthető rendkívülinek, mivel a Vadgazdálkodási Alap létrejötte óta minden decemberben szükséges a küldöttek összehívása.

– A menetrend szerinti, tavaszi közgyűlés már későn lenne ahhoz, hogy az Alappal kapcsolatos ügyekről döntéseket hozzunk – mondta az elnök.

Annyi tehát bizonyos: 2019-ben összesen nem 14, hanem 24 ezer forintot kell majd fizetnie annak, aki a következő évben is vadászni akar.