Romániában ezentúl a környezetvédelmi minisztériumnak minden évben elő kell írnia egy beavatkozási kvótát, amely alapján gyéríthetőek az elszaporodott, védett vadfajok – az RMDSZ törvényjavaslatát szerdán fogadta el a képviselőház.

 

Az RMDSZ törvényjavaslata előírja, hogy a beavatkozási kvótát szükség esetén bármikor végre lehet hajtani – számolt be a döntésről a maszol.ro. A szövetség érvelése szerint azért volt szüksége a hatályos törvény módosítására, mert az elmúlt években jelentősen megnőtt Székelyföldön a medveállomány, emberi életek kerültek veszélybe. Számos helyi és megyei önkormányzat jelezte a problémát a szaktárcának, azonban mindmáig csak részleges megoldás született.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint a szerdai törvénymódosítás jelentős mértékben szigorít az eddig érvényben levő jogszabályon, hiszen korábban a szaktárca nem volt köteles beavatkozási kvótát megállapítani. A tervezet értelmében ezentúl minden évben a környezetvédelmi minisztériumnak ezt meg kell tennie. A módosítás további kötelezettséget ír elő: a szaktárcának egy év leforgása alatt, vészhelyzetben - akár többször is - el kell rendelnie a kvóta alapján a beavatkozást az elszaporodott állomány esetében.

Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, a parlament alsóházi mezőgazdasági bizottságának tagja, a törvénytervezet kidolgozója elmondta: a szakbizottságban számos vitát generált a szövetség törvénytervezete, de sikerült elfogadtatni a többséggel a szabályozás szükségességét. Magyar szerint szakmai felmérések és módszertan alapján állapítják meg a védett állatok számát, amely alapján a szaktárca jóváhagyja a beavatkozási kvótát. Hozzátette: a közeljövőben szükség lesz egy sokkal alaposabb genetikai elemzésen alapuló állományfelmérésre, hiszen jelen pillanatban semmilyen hatóság nem rendelkezik pontos adatokkal a medveállományt illetően, országos és regionális lebontásban.