Három helyre próbált betörni a medve egyetlen este alatt a gyergyószéki Borzonton. Az egyik istállóba nem sikerült bejutnia, azonban két másik portán kárt okozott. Egy juhot pusztított el, egy másik gazdánál pedig három disznót ölt meg, és egynek a lábát törte.

 

– Alfaluban, Borzonton ez az első alkalom, hogy házaknál támadott a medve: előfordult már, hogy gyümölcsösökbe járt be, de ezidáig udvarra, istállóba nem merészkedett – mondta Bege László alpolgármester a Székelyhon.ro portálnak. – A kárfelmérés megtörtént, összeállítottuk az iratcsomókat. Jelezzük a vadásztársulatok felé, hogy segítsenek, hiszen a településen a kukoricatáblákban tanyázhatnak még a medvék. Megpróbálunk kilövési engedélyt szerezni, hiszen a lakók félnek, jogosan. Két szemtanú elmondása szerint óriási medvéről van szó. Semmiképpen nem szerencsés, hogy a lakott területhez túl közel van a medveles, alig másfél kilométerre etetik a vadakat, úgy gondolom, hogy ez egy potenciális veszélyforrás.

Dr. Gáll József körzeti állatorvos hatáskörébe tartozik a kártérítés igényléséhez szükséges iratok összeállítása. Az állatorvos a portálnak azt mondta, a borzontiak – nem csak a gazdálkodók – félnek, de hogy kérnek-e kilövési engedélyt, azt már az önkormányzat dönti el. Tény, hogy lakott területen garázdálkodott a medve.

– Nagy csattanás hallatszott éjszaka fél egy körül, a kutyák nagyon fogtak, kimentem az udvara, hátra, egészen az istállóig. Láttam, hogy bent van a juhoknál, és egy juhot tönkre tett a vad. Óriási medve volt, fényes, szinte fekete szőrű. Nagyot kiáltottam, megfordult, majd egy kis idő után kijött, és elment. Azonnal hívtam a szomszédokat, hogy jöjjenek, mert baj van – mondta Zita, az egyik megtámadott porta tulajdonosa. A szomszédság hangos szóval próbálta elhajtani a medvét, az viszont a nem messzi istállónál, Apán Zsolt gazdaságában próbálkozott. Nem jutott be, ám nyomait otthagyta az épület oldalán.

A három disznóját elvesztő Baricz István nem a kár miatt dühös, hanem azért, mert bármikor emberre, gyermekre is támadhat a nagyvad.

– Az erdőn egy tehenet, juhot elvisz, az egy dolog – mondta a gazda. – De itt, a faluban? Nem lehet viccelődni, a közelben, másfél kilométerre medvelest fenntartani. Az istálló ajtóit megfeszegette rendesen, látszik, hogy merre járt, hova hurcolta a disznókat. Amint a kolléga mondta: nagy volt, ötszáz kilogramm körüli, és olyan fényes, mintha vízből jött volna ki. Nem a kár, nem a három disznó vagy annak az ára érdekel, hanem az, hogy most mi vagy ki lesz a következő, akit megtámad a medve. Kezdődik az iskola, és a minap az udvaron hajszál híján a gyermekekre rászökött. Ide vagyunk kerülve, sajnos.

(Képek: szekelyhon.ro)