Bár a 2021-es vadászati világkiállítás logóját ünnepélyes keretek között mutatták be idén szeptember 8-án, az országos vadásznapon, egy kormány-előterjesztés jövőre 250 millió forintot áldozna logótervezésre, gyártásra és matricák készítésére. 750 milliót pedig ajándéktárgyak készítésére.

 

2018-án, Putnokon, az országos vadásznapon mutatta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és az azóta miniszteri biztosi megbiztatását elvesztő Károlyi József a 2021-es vadászati világkiállítás, közel embermagasságú logóját. Azóta Károlyi kinevezését visszavonták, és Kovács Zsoltán volt kormányszóvivő kormánybiztosként koordinálja az expóval kapcsolatos előkészületeket.

Kovács kinevezése előtt, november 14-i dátummal, MKI/2235/2018. számon készült el egy előterjesztés a kormány számára "a 2021. évi „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás és az ehhez kapcsolódó Rendezvénysorozat előkészítéséhez szükséges intézkedésekről, a megvalósításához szükséges források biztosításáról és Szervező Bizottságának létrehozásáról" címmel. (Az előterjesztés tartalmával lapunk a jövőben részletesen foglalkozik majd.)

Az előterjesztés - amely egy jövőbeni kormányhatározatot szándékozik megalapozni – egyebek mellett az idén, tehát 2018-ban és 2019-ben várható költségekkel is kalkulál. "Reklámozás és marketing" címszó alatt például azt olvashatjuk: "Logó tervezés és gyártás (matricák, 3D formában, különböző mértékben és anyagban) – 250 000 000". Kifizetés esedékessége 2019 első féléve.

Bár tettünk fel kérdéseket korábban Károlyi Józsefnek, ő lapunkkal csak közlemények formájában hajlandó kommunikálni, így nem tudtuk tőle azt sem megkérdezni: az elkészült és bemutatott logót ki tervezte, illetve készítette? Ahogy azt sem: mennyi pénzt áldoztak rá?

Kovács Zoltán kormánybiztostól is kértünk interjút - válasz megkeresésünkre mindeddig nem érkezett. Így tőle azt nem tudtuk megkérdezni: e 250 millió forint, amelyet jövőre terveznek elkölteni logóra és matricára, új látványelemet jelent vagy a már meglévő felhasználását? Ha utóbbiról van szó, akkor a putnoki vadásznapon bemutatott logót hitelbe készítették és gyártották le?

Azt sem tudtuk megkérdezni a kormánybiztostól, hogy a logót ábrázoló matricák és egyéb termékek legyártásának negyedmilliárdos költsége csökkenti-e az "egyéb kiadások" sor alatt található "emléktárgyak gyártása, eladása - 750 000 000" tételt? Vagy a logón túl akarnak kifizetni 750 millió forintot emléktárgyak gyártására - amelyeket vélhetően a logó is szerepel majd.

Csak e két tétel együttesen egymilliárd forintnyi kiadást jelent.

Azt sem tudtuk megkérdezni Kovács Zoltántól, hogy mekkora bevételt remélnek elérni a 750 millió forintból előállított emléktárgyak értékesítéséből?

Csak összehasonlításként: az előterjesztés szerint az OMVK Bács-Kiskun és Pest megyei szervezetei 4-4 millió forintot kapnának megyei programok megrendezésére 2019-ben.