hírek világkiállításMegjelentek a kormányhatározatok a 2021-es vadászati világkiállítással kapcsolatban csütörtök este a Magyar Közlönyben. Idén 563 millióért jön létre a projektcég, jövőre pedig 7 milliárdot szán az expó előkészítésére a kormány.

 

Csütörtök este jelent meg a hivatalos Magyar Közlöny, amelyben két kormányhatározat is a 2021-es vadászati világkiállítás előkészítésével foglalkozik. Az első a 1675/2018. (XII. 13.) határozat, amely az expóhoz kapcsolódó szervezőbizottság létrehozásáról szól. A jogszabály kimondja: 

– a szervezőbizottság "figyelemmel kíséri és összehangolja a  2021.  évi „Egy a  természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás és az  ehhez kapcsolódó Rendezvénysorozat előkészítésével kapcsolatos feladatokat,

– javaslatokat dolgoz ki a kormánybiztos részére, munkájának segítése érdekében,

– konzultációt folytat a Rendezvénysorozat előkészítésében és lebonyolításában részt vevő szervezetekkel."

A Bizottság elnöke a miniszterelnök általános helyettese, tagjai a kormánybiztos, az agrárminiszter, az innovációért és technológiáért felelős miniszter és a pénzügyminiszter képviselője, valamint a miniszterelnök általános helyettese által delegált 3 fő."

"A bizottság elnöke, tagjai és titkára tevékenységükért tiszteletdíjban részesülhetnek. A  tiszteletdíj összege ülésenként nem lehet magasabb mint a mindenkori kormánytisztviselői illetményalap 100 százaléka."

A második, 1676/2018. (XII. 13.) számú határozat 7,5 milliárd forint sorsáról határoz. Kimondja: "a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján gondoskodjon a  Rendezvénysorozat megvalósításával kapcsolatos feladatokat ellátó, 563 085 600 forintos induló jegyzett tőkéjű állami tulajdonú nonprofit gazdasági társaság létrehozásáról." A projektcég tulajdonosi jogait az innovációért és technológiáért felelős miniszter gyakorolja. (E tárcánál működik Kovács Zoltán kormánybiztos titkársága is.) Az említett 563 milliót a pénzügyminiszternek azonnal rendelkezésre kell bocsátania, a projektcégnek még 2018-ban létre kell jönnie.

A határozat arról is rendelkezik, hogy: a "pénzügyminiszter – az  innovációért és technológiáért felelős miniszter bevonásával  – gondoskodjon a  Rendezvénysorozat előkészítési feladataihoz a  2018. és a  2019. évben szükséges, legfeljebb 7 050 763 356 forint forrás biztosításáról" (2018-ban 16 436 681 forint, 2019. évben 7 034 326 675) a költségvetés terhére. 

A közösségi oldalakon terjedő félreértések eloszlatása miatt fontos megjegyezni: a vadászjegy árának megduplázása nincs összefüggésben a világkiállításra költendő milliárdokkal. Míg az előbbi teljes mértékben a vadászkamara büdzséjébe kerül, addig a világkiállítást az állami költségvetésből fedezik.