Február végéig vadásztak a kormoránokra a Közép-Tisza mentén, a kiskörei erőműtől lefelé tartó Tisza-szakaszon. A madarak a halak pusztításával évente százmilliós károkat okoznak.

A vadászok 300 példány kilövésére kaptak engedélyt – mondta Donkó Péter, a szolnoki Közép-Tisza-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének szövetségi titkára. A gyérítést a vadászati törvény előírásainak betartásával, a helyi vadásztársaság hozzájárulásával végezték – írta az MTI.

vadászat kormorán kárókatona vad madár Tisza ritkítás hírek

Sokan vannak, sokat esznek

 

A nagy kárókatonák (Phalacrocorax carbo) gyérítésére azért van szükség, mert a madarak fészkelő helyük növényzetében és a halállományban nagy kárt okoznak. Ürülékük kipusztítja a fészkelő fáikat, a vízben pedig akár tíz méter mélyre is lemerülve kutatnak a vermelő helyeken csoportosuló halak után. Egy kormorán akár napi 3-4 kilogramm halat is elfogyaszt, és ennek többszörösét is megsebzi. A Tiszán több tízmilliós, országosan pedig százmilliókra rúgó veszteséget okozhatnak a kormoránok.

A vadászat kezdetén még napi 300-400 madár volt a területen, ma már napi 35-40-nél többet nem látni – mondta Donkó. A Tisza folyó Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán levő nyolc éjszakázó helyből négyet használtak a madarak, ez is jelzi, hogy számuk csökkent. A gyérítést fokozatosan bővítik a Tisza teljes szakaszára.