vadászat vadvilág OMVK Baranya megye dúvadA szőrmés kártevők elleni védekezés csak akkor lehet sikeres, ha azt nem csupán egy vadásztársaság, de egy teljes régió elkezdi. Február végén egész Baranya megyében hirdetik meg ezért a "dúvad hetét".

 

Az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Területi Szervezete Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottsága az egész megyére kiterjedő dúvad vadászatot szervez február 24. (szombat) és március 4. (vasárnap) között.

A tervek szerint a „dúvad hét” február 24-én, szombati napon kezdődne, amikor minden jelentkező vadászatra jogosult, egy időben, dúvad hajtást szervezne a saját vadászterületén. A 24-ét követő héten, a holdállás kedvező hatását kihasználva egész héten folynának az egyéni vadászatok, majd a hétvégén március 3-án (szombat) ismét hajtásokkal gyérítenék a dúvadat.

A második hajtásnapot követően március 4-én (vasárnap), közös megyei dúvad terítéket szervez a vadvédelmi bizottság. A közös teríték helyét és időpontját a jelentkezőkkel időben közölik.

A dúvad gyérítés fontosságát a vadászatra jogosultaknak nem kell külön ecsetelni és ezt így látják a megyei vadászati szervezetek és a nagyobb gazdálkodók is. Éppen ezért értékes tárgyjutalmakat ajánlottak fel a legtöbb dúvadat elejtő társaságnak, valamint, különdíjat a legeredményesebb vadásznak. A tervezett terítékre fektethető minden lőhető dúvad, de a „versenyben” csak a rókát, és az aranysakált veszik figyelembe.

A február 24-re illetve a március 3-ra tervezett társasvadászatokat, minden jogosultnak, hivatalos formában be kell jelenteni a hatóságoknál. A „Dúvad Hétre” az OMVK Baranya Megyei Területi Szervezeténél lehet jelentkezni Erdei Kláránál 72/332-354, Gondos Gyulánál 20/932-3841, Agyaki Gábornál 70/7025-007.

A Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság mindenkit arra kér, hogy minél nagyobb számban jelentkezzenek vadászatra jogosultak és ezt a lehető legkorábban jelezzék a szervezőknek.

(Forrás: OMVK)