hírek OMVK Hatvan vadászati múzeum Semjén ZsoltPolitikai viták és hosszas egyeztetés után végül az Országos Magyar Vadászkamarához került a hatvani vadászati múzeum üzemeltetése. A költségvetés évek alatt egymilliárd forintot ad a működtetésre.

 

A hatvani múzeummal kapcsolatos politikai vitát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes lapunknak adott korábbi interjújában így idézte fel: "Hatvan számomra szív-ügy. Mivel most vadászatról beszélünk, nem szeretnék pártpolitikai pengeváltásba belemenni: amit most mondok, azt tényszerűen mondom, minden politikai felhang nélkül. A világ első, 1910-ben, Bécsben megrendezett vadászati világkiállítás óta sokan felvetették, köztük gróf Széchenyi Zsigmond, hogy méltó lenne Magyarországon egy állandó vadászati múzeum – de valahogy mégsem jött létre soha. Most azonban adódott egy lehetőség: a fővároshoz közel az autópálya mellett, az állam felújította a hatvani kastélyt. Kár lenne tagadni: a térség országgyűlési képviselője és a hatvani polgármester között feszült lett a viszony, ez nem tett jót a kastély ügyének. Azután több tulajdonos között is hánykolódott: odaadtuk az önkormányzatnak - nem volt jó helyen. Aztán több, állami múzeummal is próbálkoztunk, de nekik ez inkább teher volt, mintsem lehetőség. Kézenfekvő volt, hogy egy vadászati múzeum a vadászkamaránál, a magyar vadászoknál lesz a legjobb helyen. Lázár János és én nyújtottuk be a javaslatot, de ki akartuk venni a politikát belőle, ezért végül kulturális bizottsági, szakmai alapon Halász János nevében került a Ház elé. Miután annyira ésszerű volt, Hiller István – akinek kulturális hozzáértését nagyra értékelem, korrekt ember – a józan ész és a jóindulat alapján rögtön átlátta, hogy ez egy értelmes elképzelés. Először ő, majd több szocialista politikus is jelezte, hogy támogatja az elképzelést, szívesen aláírják ők is. Így alakult ki a konszenzus. … mivel az állami tulajdonról szóló törvény mellékletében fel van sorolva a kastély, ezen pedig csak kétharmaddal lehet változtatni. Amikor már a parlament előtt volt a javaslat, Gyurcsány Ferenc megtámadta azzal az eget verő hülyeséggel, hogy át akarjuk játszani a múzeumot „vadászháznak”. Hallomásból tudom, hogy a DK támadása után Botka László rászólt az MSZP elnökségére, hogy vonassa vissza a frakciótagok aláírását. Azt kell mondanom, hogy sajnáltam szocialista képviselőtársaimat, akik egy jó ügy mellé álltak, és abba a kínos helyzetbe kerültek, hogy vissza kellett vonni az aláírásukat."

hírek OMVK Hatvan vadászati múzeum Semjén Zsolt

A kétharmados egyetértés hiányában a kormánynak nem volt módja a hatvani múzeum tulajdonjogának átruházásra, így maradt a használatba adás lehetősége, amelyet kormányhatározattal is végre lehetett hajtani. A kabinet döntéséről szóló hivatalos tájékoztatás augusztus 28-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

A döntés értelmében "a kormány – elismerve, hogy a  hazai vadászati kultúra a  magyar szellemi örökség elidegeníthetetlen része, és ezen kultúra megismertetése és továbbadása a  jövő vadásznemzedéke kinevelésének elengedhetetlen eszköze – annak érdekében, hogy a  magyar vadásztársadalom szakmai alapon létrejött érdekvédelmi szervezete meghatározó szerepet kapjon az  évezredes magyar vadászhagyományok ápolásában, a  XXI. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó etikus vadászati elvek, modern, környezettudatos ismeretek terjesztésében, egyetért azzal, hogy a  hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum működtetését 2018. január 1-jével az Országos Magyar Vadászkamara vegye át, továbbá hogy a feladatellátást szolgáló ingatlan – a  rendelkezésre álló személyi, tárgyi, vagyoni és pénzügyi feltételekkel együtt – teljeskörűen kerüljön átadásra az Országos Magyar Vadászkamara részére". A kormány arról is határozott, hogy jövőre 231 millió, 2019-ben 201 millió, a következő időszakban pedig 2022-ig évente 170 millió forint támogatást biztosít a múzeum működtetésére a kamarának.

hírek OMVK Hatvan vadászati múzeum Semjén Zsolt

Lapunk információi szerint az Országos Magyar Vadászkamara január elsejétől központi irodáit is áthelyezi a múzeum épületébe, így spórolva a működési költségeken.