hírek prágay istván kovács zoltán semjén zsolt jámbor lászló solymászatEgy hete írtunk a Magyar Solymász Egyesület elnökének durva, rasszista kijelentéseiről, majd a társaság működéséről. Miközben a solymászok nyílt levélben álltak ki elnökükkel szemben, a magyar vadászati vezetők továbbra is hallgatnak.

 

Prágay István, a Magyar Solymász Egyesület elnöke gyalázkodó, rasszista mondatairól nemrég írtunk - azokat tartalmuk miatt nem ismételjük meg. (Prágay időközben nem csupán beírásait cenzúrázta közössi profiljából, hanem minden megszólalását, megosztását törölte.) Megkerestük akkor az érintett mellett Kovács Zoltán államtitkárt, a Nimród főszerkesztőjét, aki egyben a vadászati világkiállítás főszervezője: mit gondol Prágay megnyílvánulásairól? Kovács több szálon is kapcsolódik az elnökhöz: Prágay István a Nimród szerkesztőbizottsgának tagja, másrészt a világkiállítás solymászati részének szervezője.

Az elnökhöz hasonlóan Kovács sem méltatta lapunkat válaszra.

Beszámoltunk az Egyesület működése körüli visszásságokról, valamint közöltük a solymászok nyílt levelét, melyben elhatárolódtak az elnök szavaitól, stílusától. Egyebek mellett így fogalmaztak:

“Prágay István rasszista beírásai azonban ezen a ponton elváltak a magyar solymásztársadalom normáitól. Olyan solymászokat, illetve solymászatot támogató szervezeteket, személyeket, a magyar közélet azon szereplőit mocskolta be, akik a magyar solymászatot és a magyar vadászatot és kultúrát a legjobb szándékukkal erősítik, támogatják. Mi, akik valóban solymászunk, és akiknek szívügye, hogy a „solymász” szó ne váljon szitokszóvá, megtesszük a tőlünk telhető legtöbbet annak érdekében, hogy egyfelől a Prágay-féle megnyilvánulások ne legyenek összemoshatók a solymászattal, illetve, hogy tisztázzuk, hogy a Magyar Solymászat és Prágay István két egymástól jól elkülöníthető dimenzió. Prágay István viselkedése ellentétes elődeink, vagy a jelenkori solymászok szellemiségével. Így nem egy elnök, de egyetlen solymász sem nyilvánulhat meg. A magyar solymászat a legszigorúbban elhatárolódik az általa képviselt megosztó, rasszista megnyilvánulásoktól, mely a valódi solymászoktól a lehető legtávolabb áll.”

A nyílt levél megjelenését követzően ismét megkerestük a magyar vadászat meghatározó vezetőit: reagáljanak Prágay kijelentéseire. Azt szerettük volna tudni: alkalmasnak tartják-e az egyesületi elnököt mindezek után arra, hogy akár bel-, akár külföldön képviselje a magyar solymász hagyományokat és magukat a solymászokat.

hírek prágay istván kovács zoltán semjén zsolt jámbor lászló solymászat

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Védegylet elnöke, akit Prágay “kedves barátjának” tart többszöri megkeresésünkre sem nyilatkozott az ügyben.

Ugyancsak a hallgatást válaszotta Jámbor László, az OMVK elnöke. Tőle azt is meg szerettük volna tudni: vadászként Prágay megsértett-e a kamara etikai kódexét, illetve indítanak-e ellene ezért etikai eljárást? Az egyéni vadászok érdekképviseletét ellátó Kamara vezetője ezen kérdésekre sem reagált, ahogy korábban a Prágayt a mai napig alkalmazó Kovács Zoltán sem.

Szerkesztőségünk megjegyzése: közhivatalt ellátó személy – főként olyan, akit egy kisebb vagy nagyobb közösség választott meg az adott pozíció betöltésére – fizikailag bizonyosan képes arra, hogy figyelmen kívül hagyja a neki feltett kérdéseket. Ez azonban - szándéka ellenére – nem a kérdezőt minősíti. Nem lapunkat vették semmibe e vadászati vezetők hallgatásukkal, hanem az őket megválasztó, minket pedig olvasó vadászokat, solymászokat.