hírek solymászat prágay istván semjén zsolt kovács zoltán jámbor lászló magyar solymász egyesületA magyar solymászberkekben dúló vihart rasszista kommentjeinek törlésével és mély hallgatással igyekszik átvészelni Prágay István elnök. Így arra sem reagált: mennyire működik törvényesen az irányítása alatt a Magyar Solymász Egyesület.

 

A magyar vadászat szakmai és politikai vezetői hallgatásukkal támogatják, és egyben húzzák magukra a Magyar Solymász Egyesület rasszista, hímsoviniszta kijelentéseiről napokban elhíresült elnökét. Prágay István nyilvános hozzászólásairól korábban írtunk, ám a mai napig nem reagált Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, ahogy Kovács Zoltán államtitkár, a Nimród főszerkesztője, a 2021-es vadászati világkiállítás főszervezője, de Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Vadászati Védegylet elnöke sem. Hallgatásukkal továbbra is támogatásukról biztosítják azt a Prágayt, aki mindössze annyit tett a botrány kirobbanása óta, hogy elérhetetlenné tette inkriminált hozzászólásait.

A gyűlölködő kommentek kapcsán az egyesületi elnöktől azt is megkérdeztük: viselkedését összeegyeztethetőnek tartja-e az “Igaz solymász tízparancsolatával”, amelyben az is olvasható: “Magánemberként is éld az igazi solymászok életét; légy mértéktartó, udvarias és segítőkész.” Erre sem kaptunk eddig választ.

hírek solymászat prágay istván semjén zsolt kovács zoltán jámbor lászló magyar solymász egyesület

Prágay elnöksége kapcsán azonban nem csupán kommentelési szokásai jelentik a problémát. A lapunknak megszólaló solymászok mindegyike összeférhetetlennek és hatalomittasnak írta le az elnököt, akinek viselkedése miatt az egyesület taglétszáma radikálisan megcsappant. A vezetése miatti elégedetlenség odáig fajult, hogy több szervezet is alakult az elmúlt időszakban azokból, akik otthagyták Prágayt.

hírek solymászat prágay istván semjén zsolt kovács zoltán jámbor lászló magyar solymász egyesület

Természetesen erre is rákérdeztünk az elnöknél. Konkrétan azt tudakoltuk, hogy 2016 elején hány tagja volt hivatalosan az egyesületnek – úgy tudjuk 250 körül, és most mennyi van? Információink szerint legalább a korábbi tagok fele néhány év alatt elhagyta az Egyesületet. Prágay ezekre a kérdésekre sem válaszolt.

Információink szerint az Egyesület ellenőrző bizottság nélkül dolgozik már évek óta - ez pedig felveti a jogellenes működés kérdését. Az egyesületekre vonatkozó jogszabályok szerint ugyanis kötelező felügyelőbizottságot – vagy pénzügyi ellenőrző bizottságot – létrehozni, amely ellenőrzi a társaság működését.

Prágay elnöksége előtt a solymászoknál is volt ilyen testület, ám az elnök két éve megszűntette az ő tevékenységét is ellenőrző bizottságot. Úgy tudjuk, ezt a változást a egyesület alapszabályába is átvezették - ez a dokumentum azonban nyilvánosan nem hozzáférhető. Ezzel szemben a szervezeti és működési szabályzat elérhető az interneten: az SZMSZ-ben pedig a mai napig nevesítve van az ellenőrző testület, amelynek munkája nélkül egyebek mellett éves költségvetést sem lehetne elfogadni.

Az alapszabály és az SZMSZ ilyen ellentmondása ugyancsak a hatályos törvényekbe ütközik.

A fenti ellentmondásra, a jogszabályok megkövetelte rendre is rákérdeztünk Prágaynál - aki ez esetben is a hallgatást választotta.

Egyetlen esetben nem kötelező az ellenőrző testület megléte: ha az egyesület taglétszáma száz fő alá csökken. Hivatalos adatot azonban erre vonatkozóan sem kaptunk.

hírek solymászat prágay istván semjén zsolt kovács zoltán jámbor lászló magyar solymász egyesület

Az a gyakorlat, hogy az elnök mindenféle kontroll nélkül, teljesen egyedül diszponál az egyesület vagyona felett különösen visszás, mivel Prágay közpénz felett is rendelkezik. Hogy pontosan mennyi támogatást kapott az elmúlt három évben az egyesület a központi költségvetésből, vagy adóforintokkal gazdálkodó szervezettől, az elnök nem árulta el. Azt biztosan tudjuk, hogy két éve 3 millió forintot kapott egy verseny lebonyolítására az agrártárcától az egyesület. Többen megerősítették, hogy esemény elszámolása nem volt épp döccenőmentes. Prágay azonban ebben az ügyben is hallgat.

Szintén elnöklése kritikájaként említették többen, hogy Prágay etikai eljárást kezdeményezett az egyesület korábbi tisztségviselővel szemben. Amikor rákérdeztünk ezekre, az eljárások jogszerűségére, miértjére, az elnök következetesen hallgatott.

A hallgatásba burkolózó – menekülő(?) – Prágay Istvánt a jelen pillanatban az ugyancsak hallgatásba burkolózó Semjén Zsolt és Kovács Zoltán emelte az ezredéves tradícióval rendelkező magyar solymászat hazai és nemzetközi képviselőjévé.

(Fotó: Prágay István nyílvános Facebook oldaláról)