FeHoVa Semjén Zsolt Fazekas Sándor vadászati világkiállításSemjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke és Fazekas Sándor agrárminiszter beszédével kezdődött a 25. FeHoVa, amelyet stílszerűen a vadászkamar kürtegyüttese nyitott meg.

 

A negyedszázados kiállításnak – amelyen 10 országból 300 kiállító és a 22 állami erdészeti gazdaság vesz részt – a 2021-es világkiállításig a szomszédos országok lesznek a díszvendégei. Míg tavaly Szlovákia volt, idén Románia áll a fókuszban, míg a tervek szerint jövőre Csehországot látják vendégül.

FeHoVa Semjén Zsolt Fazekas Sándor vadászati világkiállítás

Semjén Zsolt megnyitó beszédében felidézte: az elmúlt évek során a kormány – ígéretének megfelelően – megalkotta az új fegyvertörtvényt, amellyel lebontották a felesleges adminisztrációt és a vadászok vegzálását. A miniszterelnök-helyettes elmondta: több megállapodást is kötött a vadászati ágazat minisztériumokkal, ezeknek köszönhetően a vadászatot érintő jogszabály-módosítások nem kerülhetnek a kormány elé a vadászokkal való egyeztetés nélkül. Ugyancsak egyezség született a Nemzetközi Vadvédelmi Tanáccsal és a környezetvédőkkel.

Semjén eredménynek nevezte, hogy a kormány sikeresen rá tudja kényszeríteni az energiaszolgáltatókra, hogy a túzok dürgési helyeinél a felső vezetékeket kötelesek a föld alatt vezetni. Emellett kiemelkedőnek nevezte az új vadászati és kamarai törvény elkészítését.

A jövővel kapcsolatban Semjén bejelentette – amit elsőként lapunk írt meg –: Magyarország csatlakozott Csehországhoz az uniós fegyvertörvény elleni bírósági eljáráshoz. Semjén egyértelművé tette: a magyar kormány nem akar engedi a magyar törvény eredményeiből. A miniszterelnök-helyettes bejelentette: megszületett a kormányhatározat, így a jövőben a horgászszövetség épp olyan jogosítványokat és támogatást kap, mint  vadászkamara.

Semjén megköszönte Károlyi József, a világkiállítás miniszteri biztosának munkáját: elkészült a a 2021-es rendezvény teljes költségvetése és programtervezete. Semjén hozzátette: a benne szereplő végső összeg annyira magas, hogy azt még nem merte megmutatni Varga Mihály gazdasági miniszternek.

FeHoVa Semjén Zsolt Fazekas Sándor vadászati világkiállítás

Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter megnyitó beszédében elmondta: tavaly 7000 hektár új erdőt telepíttettek az állami erdészetek területén, 160 erdei szálláshely újult meg, 36 erdei iskolában pedig egy év alatt 80 ezer gyerek ismerkedhetett a természettel, mindemellett 16 milliárdos fejlesztés volt ezeken felül.