Alig 500 méterre attól a háztáji sertésteleptől, ahol a múlt hétvégén találtak beteg disznókat, újabb portán regisztrálták az asp megjelenését. Eközben Németországban rekordokat dönt az elejtett vaddisznók száma, míg idehaza visszaesés várható.

 

Ahogy arról tegnap beszámoltunk: a magyar határtól alig 7 kilométerre, Mikola községben észleltek afrikai sertéspestis (asp) megbetegedést egy tanyán. A román szakemberek mind a 13 állattal végeztek, a tetemeket elégették és a protokollnak megfelelően fertőtlenítették a környéket. Ez azonban kevésnek bizonyult: néhány nappal később az első teleptől alig 500 méterre, a falun belül újabb asp-megbetegedést tapasztaltak. Itt csupán 4 sertés élt, ezekből pusztult el egy a kór miatt. A román állategészségügy a telepet felszámolta és ismét fertőtlenítették a környéket.

A magyar szakhatóság, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a korábban elrendelt intézkedéseken túl nem vezetett be a legfrissebb hírek hatására újabb szigorításokat. Érvényben maradt: Méhtelek és Garbolc teljes közigazgatási területe, Nagyhódos település egy része, valamint Rozsály és Zajta települések külterületeinek egy része megfigyelési zóna besorolásba került.

Ahogy arról beszámoltunk: a német gazdák a vaddisznóállomány drasztikus gyérítését kezdeményezték a megbetegedés terjedésének megfékezése érdekébe. Pedig az állományt ritkán látott mértékben gyérítették már tavaly is jágerek. A legfrissebb statisztikák szerint 2017-ben összese 589.417 vaddisznó került terítékre a szövetségi államban. Ez ugyan nem minden idők legnagyobb terítékadata – 2012-ben ez a szám megközelítette a 650 ezret –, de még így is négy és félszer több, mint a 40 évvel korábbi szám.

Német kutatók szerint egyértelműen a globális klímaváltozás okolható a vaddisznó-populáció megnövekedéséért: az enyhe telek miatt az állatok gyorsabban válnak ivaréretté és kisebb súlyt elvérve is vemhesek lesznek. Ezért arra kérik a vadászokat, hogy emeljék a 2 évnél fiatalabb süldők kilövési számait.

Magyarországon még nem állnak rendelkezésre az elmúlt vadászati szezon terítékadatai, azonban az Országos Vadgazdálkodási Adattár első becslései már elérhetőek. Ez alapján tavaly 102.500 vaddisznó kerülhetett terítékre idehaza. A becslések a korábbi években 30-40 százalékkal rendre kisebbek voltak a tényleges adatoknál, így elképzelhető, hogy a terítékek összesítésekor 130-140 ezer körüli számot kapunk. Tavaly a tényadatok szerint 143.081 vaddisznó került terítékre.