A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kimutatása szerint az elmúlt másfél hónapban több ASP-megbetegedést regisztráltak, mint amióta figyelik a betegség jelenlétét Magyarországon.

 

A Nébih honlapjának tanúsága szerint november elseje óta 46 esetben mutatták ki az afrikai sertéspestis jelenlétét elhullott vagy állománygyérítés során kilőtt vaddisznóban. Ha az elmúlt másfél hónapot nézzük, akkor ötvennél is több vad esetében lokalizálták a vírust. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumai idén április óta vizsgálják az elhullott egyedeket. A kimutatások szerint tehát csak az elmúlt 45 napban több esetet regisztráltak, mint az azt megelőző fél évben.

Az ASP-s esetek alapján kijelenthető: a gócpont továbbra is Gyöngyös térsége - ebben a régióban találták a legtöbb megbetegedést. Továbbra is fertőzött az Ukrajnával közös, keleti határszakasz, valamint a tiszalöki térség. Máshoz az országba eddig nem mutatták ki a betegség jelenlétét.

A vírus emberi beavatkozással történő terjedését jelzi, hogy Tiszalök és Gyöngyös környéki felbukkanások közötti, nagyjából 100 kilométeres szakaszon, a Bükkben, sehol nem találtak fertőzött állatot. Ilyen, száz, de akár több száz kilométeres ugrásokat az ASP elterjedésének vizsgálatakor Oroszországban és a Baltikumban is találtak. Ugyancsak az emberi hanyagságra utalnak a Csehországban és Belgiumban regisztrált, lokalizált kitörések.

Míg Romániában a betegség már megjelent a házisertések között is, Magyarországon mindeddig ezt sikerült elkerülni.