vadvilág Afrika orvvadászatOrrszarvú szarv, elefántcsont, tobzoskapikkely – ezek az orvvadászok legtöbbet érő zsákmányai. A vadon élő állatok illegális kereskedelme a mai napig nagy károkat okoz. Ha az orvvadászat tovább folytatódik, szakemberek szerint tíz éven belül egyes fajok akár el is tűnhetnek a Földről.

 

Az elmúlt években a vadorzók figyelme egy új állatcsoport, a tobzoskák felé fordult. Jelenleg nyolc tobzoskafaj él a Földön, amelyek Ázsiában és Afrikában fordulnak elő. Régebben a húsáért vadászták az állatot, ma már azonban a szarupikkelyéért. A tobzoska pikkelye a kínai orvoslás szerint számos betegség ellen jó, így a kereskedelme ma már nagyobb üzlet, mint az elefántcsont. Ezen az a tény sem változtat, hogy a pikkely egyébként semmilyen betegséget nem gyógyít.

A vadászok figyelme Afrika felé fordult

Miután az ázsiai állományt jócskán megritkították, a vadászok figyelme Afrika felé fordult. Ugandában a hatóságok nemrég foglaltak le egy nagyobb tobzoskapikkely-szállítmányt. Vincent Seruma, az ugandai adóhatóság szóvivője elmondta, a pikkely nagyon drága, becslések szerint az egy állatról származó pikkelyek értéke eléri az 1000 dollárt is. Hozzátette, a lefoglalt konténerben 423 kilogramm pikkelyt találtak, ami azt jelenti, hogy nagyon sok tobzoskát ölhettek meg.

Szakemberek szerint ha továbbra is ilyen mennyiségben pusztítják az állatokat, egyes fajok tíz éven belül eltűnhetnek a Földről. Az orvvadászatot nehéz felderíteni.

Jeladó segíti az állatok nyomon követését

A vadak nyomon követését és a vadorzók elleni hatékonyabb fellépést segítheti az állatokba helyezett jeladó. A program három éve kezdődött Zimbabwében, jelenleg harminc orrszarvú szarvába helyeztek el jeladót. A jeladók naponta háromszor is jelzik az állatok helyét – mondta el Marion Moreau, a Sigfox alapítvány igazgatója.

Az állatok élőhelyeinek visszaszorulása mellett az orvvadászat is nagy szerepet játszik abban, hogy egyes afrikai vadak állománya kritikus szintre csökkent. Az oroszlánpopuláció 41 százalékra esett vissza 20 év alatt, hegyi gorillából mára mindössze ezer példány maradt, a keskenyszájú orrszarvú állománya pedig 1960 óta több mint 97 százalékkal csökkent.

Mit lehet tenni a kihalás szélére került fajok megmentéséért? 

Az egyik megoldás az ellenőrzött és korlátozott mértékű vadászat, illetve vadászturizmus visszaszorítása lehet. A fejlett országokból Afrikába érkező vadászok jelentős összegeket hajlandók kifizetni egy-egy vadászkalandért.

(Forrás: hirado.hu)