Hatalmas hajtóvadászat után végül terítékre került Indiában az a tigris, amely 13 embert ölt meg. A vadászatra a legfelsőbb bíróság is áldását adta.

 

A hat éves tigrisnek két éven keresztül sikerült elkerülnie a vadászokat India nyugati részében, a Maharashtra dzsungelben – írja a BBC. A T-1 elnevezésű állat elfogására állami tisztviselők a múlt hónapban még parfümöt, egy Calvin Klein férfi illatot, az Obsession for Ment is használtak – egy amerikai kutatás szerint a parfümben lévő citrusos illatanyag hat a nagymacskákra.

Állatvédő aktivisták heteken keresztül kampányoltak a tigris megmentéséért, azonban az indiai legfelsőbb bíróság kimondta: nem akadályozza az emberevő fenevad kilövését.

A hosszú hajsza pénteken kezdődött. Egy csapat fegyveres felsorakozott azon a közúton, amelyen gyakran látták az állatot. A vadászok másik csoportja pedig akkor sietett a borati faluba, amikor hírt kaptak T-1 felbukkanásáról.

Végül az első találkozáskor nyugató lövedékkel sikerült eltalálni a tigrist, ám a vad ennek ellenére is rátámadt a vadászok egyik járművére. Végül az egyik vadász 8-10 méteres távolságból, egyetlen lövéssel terítékre hozta az állatot.

A helyiek beszámolója szerint augusztusban a tigris, két, kilenc hónapos kölykével együtt három emberrel végzett Pandharkawada városban – ezt követően több mint ötezer lakos élt rettegésben a környéken.

A helyi gazdák is úgy döntöttek, a szokásosnál jóval hamarabb térnek vissza a legelőkről, és kizárólag csoportosan őrzik az állataikat.

A vadászat előtt több mint 100 kameracsapdát helyeztek ki a területre. Ezen kívül lovakat és kecskéket kötöztek a fákhoz, valamint fáklyás őrjáratokat is szerveztek.

A közel két mászsás T-1 2016 óta – mintegy 20 hónap alatt – 10 emberrel végzett, mielőtt idén augusztusban újabb három áldozatot szedett. Az áldozatokon végzett DNS-tesztek segítették az állat azonosítását.

Indiában jelenleg 2200 tigrist tartanak számon, ez a világ tigrispopulációjának 60 százaléka. Maharashtrában kétszáznál is több vad él a dzsungelben.