vadászat zsákmány dúvad gyérítés Somogy megye Baranya megyeA következő hetekben országszerte rendeznek tematikus, dúvadgyérítő vadászatokat. A Balaton-felvidék mellett Baranya megyében is minél több szőrmés kártevőt igyekeznek terítékre hozni.

 

Megosztja a szakembereket, vadgazdákat, mikor a legideálisabb a dúvadak – ma már a szakirodalom inkább szőrmés és szárnyas kártevőknek nevezi a ragadozókat – hatékony gyérítése. Somogy megyében például évek óta július első heteiben rendeznek ilyen tematikus vadászatokat, noha a régióban az első kezdeményezések idején még februárban tartották a gyérítést. A váltásnak több praktikus oka volt, mint szakmai. Elsősorban a vadászév végét jelenti a február, így rengeteg tennivaló akad a vadászterületen, amelyek miatt biztos, hogy kellő figyelem jut a ragadozók terítékre hozására.

Az azonban kétségtelen: a ragadozók létszámának hatékony csökkentésére e tél végi periódus a legalkalmasabb. A nőstényrókák ilyenkor vemhesülnek, így terítékre hozásuk megakadályozza az állomány gyarapodását. Európában az aranysakál párzási időszakai is erre a periódusra esik. 

vadászat zsákmány dúvad gyérítés Somogy megye Baranya megye

Hétvégén szerkesztőségünk is meghívást kapott dúvad-vadászatra – amelyet a rossz idő ellenére örömmel elfogadtunk. A havas eső és a szél a vadállományt láthatóan nem zavarta, hisz több vad is megmutatta magát a leseken figyelő vadászoknak, a rókák azonban jobbnak látták, ha rejtve maradnak. S noha Pest megye északi területéről van szó, aranysakálra is vártunk, bár hiába – a területen ugyanis a korábbi években lőttek már ilyen szőrmés kártevőt is.

Somogy megyében, a Balaton-felvidéki Vadgazdálkodási tájegység területén február 5., hétfőn kezdődött a tematikus hét, amelynek lezárásaként szombaton, közös terítéken mutatják be eredményeiket a vadgazdálkodók. A tájegységi rendszer tavalyi bevezetése okán a régióban ez az első ilyen jellegű kezdeményezés. A gyérítésnek két célja is van: részben a területen lévő apróvadas környezet tehermentesítése, másrészt a belterületen egyre nagyobb gondot okozó rókák számának apasztása. (Utóbbihoz nagyban hozzájárul, hogy egyre több önkormányzat kezdi büntetni a zártkertek elhanyagolását. A gazos, magára hagyott kertek nem csak a vaddisznóknak, de a rókáknak is kiváló búvóhelyet jelentenek napközben.)

Február végén Baranya megyében rendeznek hasonló tematikus hetet.

Minthogy a szőrmés kártevők territoriális ragadozók, így a hatékony gyérítéshez elegendő, hogy egy megye legtöbb vadászatra jogosultja összehangolja az ilyen vadászatait. Ezzel már elejét lehet venni a nem kívánt populáció-gyarapodásnak.