Műgyepes lőállásból, váltott puskával és puskatöltővel, karámban nevelt és onnan kiterelt fácánokra a legbénábbak lövöldöznek, mert így biztos a találat – hangzott el a minap egy tévéműsorban. A szakmai ostobaságoktól eltekintve az évszázados hagyománnyal rendelkező, angol stílusú fácánvadászatot ócsárolták.

 

Nem teszünk úgy, mintha nem értenénk, miről van szó valójában. Választási kampány van, mindenki beveti azt, amit tud képzelt vagy valós ellenfeleivel szemben. Hogy ki meddig megy el, mit tekint felhasználhatónak, az ízlés kérdése. Erről sem korábban, sem a jövőben nem alkotunk vélmenyét – tegye meg mindenki április 8-án.

Azonban az ellen minden esetben felemeljük a szavunkat, amikor a politikai kampány részévé teszik a vadászatot – mint hangulatkeltésre alkalmas tevékenységet. Ezúttal az RTL Klub Házon Kívül című műsora járt elől ebben. A szerdai epizód alapvetően egy vadászterületi jogvitát járt körül – ebben sem kívánunk véleményt alkotni vagy ítéletet mondani, elvégre, nem a mi dolgunk.

Viszont a műsorban a következők hangoztak el: 

– a riportalany, egyértelműen elítélő stílusban megjegyezte: "beterítették a lőállásokat műfüves gyepszőnyeggel, hogy szép, bokszos cipőben lehessen menni, ne kelljen a csizmást összesározni."

– Ezt követi a riporter narrációja: "Ők (a mai politikai elit – a szerk.) már másképp is vadásznak – mesélik. Nem gyalogolnak órákat, hogy meglássanak egy vadat és meglőjék, hanem ide, egyébként a gazdák földjeire leteszik a lőállásokat, egy kis erdőtől pár méterre, az erdő túloldalán karámokban nevelik a fácánokat, innen terelik át az erdőn, egyenesen a vadászok elé."

– Majd ismét a riportalany: "Itt állnak, szépen le vannak állítva, puskatöltő mellette, hogy tudjon lőni eleget, váltott puskával, nyomják bele, adják át neki, lövi. Szépen felrepül a madár, meglövi, leesik elibe, kész, meg van lőve a madár. Így vadásznak."

– Erre a riporter: "Akkor nagyon bénának kell lenni, hogy ne lőjön legalább egy fácánt."

Akkor hát tisztázzunk egy-két dolgot – ami persze valódi vadász számára egyértelmű, azonban a laikus nézőt roppant könnyű becsapni a hangulatkeltéssel, a tendenciózus szerkesztéssel, ami a szakmai tudás teljes hiányával párosul.

– Természetesen fácánt nem nevelnek karámban. A műsorban messziről egy fácántelepet mutattak, amelyen valóban vannak fedett építmények, a képeken azonban egy külső volier volt látható.

– Komoly, évtizedes szakmai vita folyik arról, miként apadt a mai szintre a magyarországi apróvad állomány. Ebbe nem mennénk most bele, azzal azonban szintén minden vadász tisztában van, hogy komolyabb terítékű, társas fácánvadászatot ma kizárólag nevelt fácánok vásárlásával lehet megrendezni.

– Volierből senki nem terel ki puska elé fácánt.

– A riporter és a magát vadásznak beállító riportalany párbeszédéből egyértelműen kiderül: angol típusú fácánvadászatról beszélnek. Ennek szigorú rendje van, nem utolsó sorban biztonsági okokból, hiszen 15-20 puska is lehet egyszerre a vadászaton.

– Igen, ilyenkor felállítják egy meghatározott sorba a puskásokat, akik a feléjük 30-40 méter magasan repülő fácánokra lőnek.

– Üdvözlünk mindenkit az európai szolgáltatási szinten: az egyes lőállásokat akár műfüves területtel is le lehet fedni, a váltott puska és a puskatöltő ugyancsak a szolgáltatás színvonalának emelését jelenti. (Inkább azon kellene szörnyülködni, hogy ez nem általános jelenség Magyarországon. Aki ilyen vadászatra megy, komoly pénzt fizet az élményért – az lenne a minimum, hogy minden szinten ki lenne szolgálva a fizető vendég.)

– Elrettentő, szörnyű példaként igyekeznek bemutatni egy olyan vadászati stílust, amelynek évszázados hagyománya van tőlünk Nyugatra.

– És mindehhez, a vadászat lejáratásához – tudjuk, személyes érintettség okán – egy, magát vadásznak nevező, vadásznak tartó riportalany asszisztál.