hírek afrikai sertéspestis vaddisznó vadvilág Németország Náhlik András

 

Drasztikus beavatkozásra van szükség a vaddisznóállományba – jelentette ki a napokban Christian Schmidt, német mezőgazdasági miniszter – írja a The Telegraph. A politikus a német gazdálkodók szövetségének felhívására reagált, amelyben a gazdák azt vetették fel: a szövetségi állam területén lévő vaddisznóállományt 70 százalékkal kell csökkenteni – beleértve a kocákat, süldőket és malacokat is.

Az afrikai sertéspestis (ASP), bár az emberre egyáltalán nem veszélyes megbetegedés, hatalmas veszteséget okoz a teljes sertés-ágazatnak. Egyrészt a nevelt disznók elhullásával, másrészt a fogyasztói bizalom megingása miatti kereslet-visszaeséssel. A védekezés fontossága miatt az agrárminiszter támogatná a vaddisznókra vonatkozó vadászati szabályok felülvizsgálatát. Joachim Rukwied, a gazdálkodói szövetség elnöke elmondta: az ASP kitörése "katasztrofális következményekkel jár" a sertéstenyésztők számára, mivel a piacok összeomlanának.

Jelentős probléma azonban, hogy nincsenek pontos adatok a vadpopuláció méretére nézve. Náhlik András, a soproni egyetem nemrég kinevezett rektora egyik cikkében jelzi: Európában az elmúlt időszakban évente hozzávetőleg 3 millió vaddisznó kerül terítékre. A hatalmas szám ellenére a vadállomány - a '90-es évek elejétől kezdve – töretlenül és dinamikusan nő. Náhlik ezt részben a globális klímaváltozás miatti, enyhe teleknek, a hibás vadgazdálkodási koncepcióknak, a jelentős predáció hiányának, a vadászatokkal kialakított, előnytelen korcsoporti összetételnek és a fokozott vadászati nyomásra adott vadállományi válasznak tulajdonítja. (A megfigyelések szerint: minél nagyobb az állományon a vadászati nyomás, annál korábban vemhesülnek a süldők.)

hírek afrikai sertéspestis vaddisznó vadvilág Németország Náhlik András

Az állománybecslés – erre Náhlik is felhívja a figyelmet – meglehetősen nehéz, költséges és pontatlan a vaddisznók esetében. Mivel a vad kondában él, ezért eloszlása a területen nem homogén, elsősorban éjszaka és takarásban mozog, így szinte lehetetlenné válik az állomány nagyságának pontos meghatározása. Az azonban beszédes adat, hogy csak Berlinben, tehát a német főváros közigazgatási területén belül 3000 és 8000 egyed közé teszik a vaddisznók számát.

A német gazdák félelme nem alaptalan, hiszen az ország keleti határinál – Lengyelországban és Csehországban – már megjelent a megbetegedés. Magyarország hasonló helyzetben van, hiszen az ukrán és a román határnál ugyancsak találtak sertéspestisben elhullott vaddisznókat. Legutóbb a hétvégén, a Szatmár megyei Mikola faluban – a magyar és az ukrán határtól alig néhány kilométerre – jelent meg a betegség egy háztáji gazdaságban. A helyi állategészségügyi hatóság szakemberei az érintett gazdaság összes – 13 – állatával végeztek, a tetemeket elégették, a farm környékét fertőtlenítették. 

Az illetékes magyar hatóság, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a hír kapcsán bejelentette: a magyar Állategészségügyi Szolgálat haladéktalanul kijelölte Magyarországon a megfigyelési zónát. Ez alapján Méhtelek és Garbolc teljes közigazgatási területe, Nagyhódos település egy része, valamint Rozsály és Zajta települések külterületeinek egy része került korlátozás alá.

A korlátozás alá vont területen az állatorvosok hamarosan felkeresik a sertéstartókat, hogy számba vegyék és megvizsgálják a sertéseket. Az érintett területen belül tilos a sertések bármilyen célú szállítása.